Стрелецът от Мюнхен имал депресия, предполагат, че е вдъхновен от Брайвик
Стрелецът от Мюнхен имал депресия, предполагат, че е вдъхновен от Брайвик / БГНЕС

Баварската прокуратура съобщи, че нападателят от мола в Мюнхен е бил на психиатрично лечение и е имал депресия.

Девет души загинаха, а 16 човека бяха ранени при стрелба в мол в Мюнхен. Нападателят е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, който след това се самоуби.

Кой е стрелецът от Мюнхен?

"Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура. Той добави, че федералният прокурор е отклонил да поеме разследването на нападението в Мюнхен, съобщи Ройтерс.

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с Ислямска държава, предаде ДПА, като цитира шефа на полицията Хубертус Андре.

Убити и ранени след стрелба в Мюнхен, нападателят е мъртъв (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Става дума за самотен нападател", продължи полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели. Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем", добави Андре.

Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен, каза той.

Междувременно във видеоклип, записан на мобилен телефон и излъчен от новинарската телевизия Ен Ти Ви, нападателят казва, че е бил хоспитализиран за психични проблеми, предаде ДПА.

"Аз съм германец, роден съм в Германия", добавя той във видеото, заснето от местен жител.

Нападателят в Мюнхен хакнал акаунт и поканил хората в мол с обещание за подаръци

При обиска тази сутрин в апартамента, където той е живеел, са откирити елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопобъркани извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници, каза шефът на полицията.

Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик

Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре. Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок, продължи той.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Според данни германската телевизия А Ер Де той се е увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище.

Нападателят от Мюнхен се увличал по игри със стрелба, имал проблеми в училище

Полицейският шеф каза, че седем от жертвите са тийнейджъри. Пет от десетте души, убити в Мюнхен, са на възраст под 18 години, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА. Четирима от жертвите са възрастни, а десетият е нападателят, който се самоуби след атаката, уточнява ДПА.

"Трима граждани на Косово са сред жертвите на стрелбата в Мюнхен. Нашето консулство в Мюнхен установи заедно с германската полиция и семействата, че трима млади албанци от Косово загубиха живота си при нападението", гласи комюнике на косовското външно министерство.

Източник: БТА