Безработицата в България е малко над 7%, заяви социалният министър
Безработицата в България е малко над 7%, заяви социалният министър / БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че от 11 години нивото на безработица в България е под средно европейското, малко над 7%.

Независимо от това проблемите и предизвикателствата на пазара на труда не са малки. Една от основните теми, по които работи социалното министерство и с работодатели, и с местните власти е за обучение на квалифицирани кадри.

По думите на министър Русинова в момента се търсят 10 хиляди шивачки. „За това как да направим образователната система и как да има най-бързо преминаване от Бюрото по труда към работодатели са и първите промени в Закона за насърчаване на заетостта. Местните власти, заедно с областните управители ще бъдат малко по-натоварени , като на всеки 6 месеца ще дават ясна и точна прогноза какви саа нуждите от работна сила. Тогава инвестициите, които имаме в обучение и квалификация ще бъде доста по - ефективни", коментира още министърът.

Другата тема е, че в България в момента съществува предимно икономическа мобилност. Хората се местят там, където има работа, предимно в големите градове. „Това, което ще се опитаме да направим от следващата година е да стимулираме т. нар "географска мобилност".

Министерството на социалната политика ще подпомага в първата една година хора, които са си намерили постоянна работа до 50 км. Помощта ще е до 200 лева, което ще включва плащане на наем за жилище, плащане на такса за детска градина и други режийни разходи. До момента такъв пакет са заявили 2000 човека, уточни социалния министър.

Зорница Русинова посети Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол, където подписае договор с кмета на общината за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма развитие на човешките ресурси за предоставянето на услуги за ранно детско развитие.