Откриха загадъчни детски рисунки в средновековен ръкопис
Откриха загадъчни детски рисунки в средновековен ръкопис / Thinkstock/Getty Images

Върху полета встрани от текста в средновековен ръкопис от манастир в Неапол учени откриха странни рисунки, изобразяващи дявол, кон или крава и човек, съобщи Лента.
Със съдействието на психолози историци за пръв път успяха да докажат, че драсканиците са направени от деца.

Хилядолетно гробище разбулва тайните на библейския народ на Голиат?

Дебора Торп от университета на Йорк в Англия случайно попаднала на тези изображения, докато изследвала ръкописа в рамките на друг проект. Върху полета встрани от текста в средновековни манускрипти нерядко има рисунки на животни, предмети и дори на монаси, които се облекчават. Смята се, че читатели на ръкописа са нарисували тези изобржания от скука. В случая обаче Торп установила със сигурност, че рисунките са дело на деца.

За да разкрие загадката, тя потърсила помощ от психолози. Те заключили, че драсканиците с перо са направени от деца на 4-6-годишна възраст. Характерните особености на рисунките - издължени форми, дълги крака, липса на тяло, голяма глава, са като тези на драсканиците на днешните деца.

"Откритието свидетелства, че децата през Средновековието са давали воля на въображението си като днешните деца", отбеляза Торп.

Разкриха тайни за библейски текстове

През 2014 г. учени изясниха, че ръкописът на Войнич, за който се смята, че е най-загадъчният средновековен манускрипт, съдържа описание на флората и фауната в Новия свят и че поне частично е написан на един от езиците на ацтеките.
За резултатите от изследването съобщават Cogent Arts & Humanities и Live Science.

Източник: БТА