Конете учат на хармония в общуването, гонят страхове и агресия
Конете учат на хармония в общуването, гонят страхове и агресия / ThinkStock/Getty Images

Общуването с конете дава на хората свобода, учи на хармония в общуването, гони страховете и агресията, коментираха пред БТА Йордан Иванов и Лина Рашкова, които имат опит в работата с животните и техните ездачи и са собственици на база недалеч от София.

Според тях колкото по-рано човек се обърне към природата и животните, толкова по-малко проблеми ще има със страховете си, а общуването с животните дава усещане за свобода и хармония. Да се научиш да общуваш с животните, може да ти помогне в общуването и с хората, казва Лина Рашкова. По думите й децата, които не общуват с животни, имат много повече страхове, агресия и нужда от контрол.

Искаме да "заразим" хората да обичат конете и да бъдат техни партньори, а не просто да ги яздят и да ги ползват като АТВ или скутер, разказват двамата. "Тези красиви животни имат чувства и емоции, своя енергия, лоши дни, в които им е криво или не се чувстват добре. Те различават добронамерения, изнервения и силния човек на енергийно ниво. Един и същ кон се държи различно, ако върху гърба му има дете, жена или силен мъж", добавя Лина Рашкова.

Конете не са еднакви, всеки кон има свой характер. Когато върху коня се качи агресивен човек, животното започва да става нервно, разказва Йордан Иванов. По думите му конете поемат много от човешката енергия, а ние - от тяхната, затова върху коня усещаме спокойствие и свобода. Неслучайно казват, че деца-аутисти и хора с проблеми в комуникацията, могат да общуват с коне, конят се свързва с човека на енергийно ниво - ние влизаме в неговата аура и така се осъществява контакт. Най-голямата пречка за язденето е страхът от липсата на контрол и доверието, отбелязват те.

При конете цари матриархат

В табуна има строга йерархия и цари матриархат, обичайно водачът, който всички следват, е кобила, а ролята на мъжките и жребците е да охраняват стадото, разказва Йордан Иванов. Алфа животното /водачът/ е кобилата с най-силен характер, не най-възрастната, а "коронясването" й става на енергийно ниво. Понякога до "бой" може и да не се стигне, защото още при срещата, конете знаят дали трябва да мерят сила, допълва Лина Рашкова.

Имаме случаи, когато в табуна влиза нова, силна кобила. Тя и съществуващият лидер се подушват, изпръхтяват, обръщат се на различни страни, при което някоя от тях заема водачеството. Ако се стигне до "бой", това може да е ритник, захапване или прогонване от мястото за хранене и водопой, разказва тя. Йерархията в стадото може да се види най-добре, когато конете пият вода - пръв пие водачът, а другите животни чакат, разказва Лина Рашкова.

Философията на отглеждане на конете, която практикуват, е на естествени взаимоотношения с коня, което е коренно различно от класическия метод, посочи Йордан Иванов. При нея конете се отглеждат в условия, максимално близки до естествената им среда на живот без хората - пасища, гори, ливади, големи пространства. Естественият постил в конюшнята е земята, а не бетонът или гумата, разказва Йордан Иванов. Конете са като хората, когато живеят в тясно и неестествено пространство, се изнервят, отбеляза Лина Рашкова.

Максимално свободното отглеждане на конете дава възможност за изграждане на собствени общества, които специалистите наблюдават с интерес. Те са много социални животни, за тях е важно да имат партньори, приятели, табун и така са много по-спокойни и към хората - дават им възможност да ги галят и да влизат в тяхното пространство, което е от взаимна полза, посочва Лина Рашкова.

Начинът ни на яздене също е по-различен, конете ни нямат транзела - метална пластина в устата и са "боси" - не се подковават. Това им дава много повече свобода и не им причинява болка, разказват двамата.

Живот сред спокойствието на конете

Любов, много труд, малко сън и помощ от приятели, е рецептата ни за живот сред спокойствието на конете, споделят Йордан Иванов и Лина Рашкова. Те вярват, че естественият начин за отглеждане на животните и децата са бъдещето им, което се опитват да изградят заедно със своите съмишленици. Тази година са регистрирали сдружение с нестопанска цел в обществена полза - спортен клуб. Идеята им е да откриват и развиват деца-таланти. В зависимост от резултатите на клуба, държавата отпуска помощи под формата на субсидии. Така те се надяват да подпомогнат реализирането на идеята. Клубът вече има и първите си успехи на шампионат наскоро, което дава надежда на Йордан и Лина, че вървят в правилната посока.

С идеята да открият нови таланти през това лято от конната база организират няколко детски лагера. Надяват се да дойдат деца, които обичат конете и природата, както и между тях да открият своите таланти, в които да инвестират време и средства в школа по езда, за да "вървят напред и нагоре". Надяват се още идеите им да намерят подкрепа и още съмишленици.

Източник: БТА