Паметникът на жертвите от комунизма във формата на кръст
Паметникът на жертвите от комунизма във формата на кръст / netinfo

Паметникът на жертвите от комунизма да бъде поставен възможно по-скоро. Това мнение изразиха бургазлии при общественото обсъждане на окончателния вариант на проекта, което се състоя вчера в Община Бургас. В последните години създаването на паметника се превърна в кауза за СДС - Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок.
„В капиталовата програма на Община Бургас има заделени средства за изграждане на монумента", увери началникът на Отдел „Устройствено планиране" арх. Димитър Алексиев. Той обясни, че проектът е разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него. След изпълняване на изискването следва допълненият проект да бъде входиран за гласуване в Общинския съвет и от там изпратен за окончателно одобрение в Министерството на културата. Плановете са до края на 2016-та година той да бъде разположен в градинката срещу Апелативния съд.
На общественото обсъждане присъстваха общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов и д-р Георги Митев, председателят на Комисията по култура в ОбС Веселин Пренеров, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните в България и граждани. По време на обсъждането бяха представени визуализации, както и макет на паметника. Той е във формата на православен кръст, от чийто център вечер ще се извисява светлинен лъч, свързващ небето и земята.
„На общественото обсъждане има много хора, чиято съдба е свързана с репресиите на комунизма. За съжаление голяма част от днешното поколение не е чувала за тези събития, затова паметникът ще държи паметта ни будна за злото, което не трябва да се повтаря", каза Общинският съветник от Реформаторския блок и общински секретар на СДС в морския град Тошко Иванов.
Сред присъстващите бе и 91-годишният Иван Григоров, който е бил пряк свидетел на събитията от 9 септември, а две години от живота му са минали в затвора. Част от бургазлии поискаха имената на стотиците загинали да бъдат изписани на пана, които да стоят отстрани на паметника.
„Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори", е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента.