Няма потвърждение, че стрелбата е акт на тероризъм, заяви шефът на кабинета на Меркел
Няма потвърждение, че стрелбата е акт на тероризъм, заяви шефът на кабинета на Меркел / БГНЕС

Германският президент Йоахим Гаук осъди смертоносното нападение в Мюнхен, като добави, че в мислите си се чувства свързан с онези, които са на терена, за да защитават хората и да спасяват живот, предаде ДПА.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел е свикала за в Берлин съвещание на федералния съвет за сигурност след стрелбата в Мюнхен.

Засегнатите министри са на път за Берлин и ние ще анализираме ситуацията в рамките на федералния съвет за сигурност в събота, написа в Туитър Щефен Зайберт.

Германия не може да потвърди, че стрелбата в Мюнхен, при която девет души бяха убити вчера, е акт на тероризъм, заяви началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел, цитиран от Ройтерс.

Мюнхенската полиция съобщи, че девет души са убити при атаката, включвайки мъртвото тяло, намерено на местопрестъплението. Полицията се опитва са установи дали то е на един от нападателите. Медиите съобщиха, че мястото около тялото било блокирано, защото има опасения от заложени експлозиви.

"Не можем да изключим, че това е свързано с тероризъм, но и не можем да го потвърдим, обаче разследваме и в тази посока", каза Петер Алтмайер по германска телевизия. Той съобщи, че ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност (кабинета по сигурността), което ще направи оценка на ситуацията.

Съветът за национална сигурност, оглавен от канцлера Ангела Меркел, включва Алтмайер, министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен, вицеканцлера Зигмар Габриел, външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, министъра на правосъдието Хайко Маас, на финансите Волфганг Шойбле и на развитието Герд Мюлер, предаде ДПА.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, който вчера вечерта кацна в Ню Йорк за ваканция, се връща в Германия, съобщи говорител на вътрешното министерство, цитиран от Ройтерс. Министърът е бил в самолета в момента на атаката.

Източник: БТА