Българи разказват за паниката след стрелбата в Мюнхен
Българи разказват за паниката след стрелбата в Мюнхен / netinfo
Българка, свидетелка на стрелбата в Мюнхен: Всички хора са в паника
88650
Българка, свидетелка на стрелбата в Мюнхен: Всички хора са в паника
Петрунов и Костов
Българка, свидетелка на стрелбата в Мюнхен: Всички хора са в паника
Петрунов и Костов
  • Българка, свидетелка на стрелбата в Мюнхен: Всички хора са в паника
  • Петрунов и Костов
  • Българка, свидетелка на стрелбата в Мюнхен: Всички хора са в паника
  • Петрунов и Костов

Българка е свидетел на стрелбата в Мюнхен. В интервю за Дарик Любомира Иванова разказа, че работи в центъра на Мюнхен.

„Всичко е обградено от полицаи с автомати и бронежилетки, постоянно прелитат хеликоптери. На всеки две минути се чуват сирени. Всички хора са в паника. Близо до работното ми място се чуха изстрели. Хората се паникьосаха. Стотици хора започнаха да бягат. Тичаха един през друг, блъскаха се. Скрихме се в задния двор на работното ми място. Информация получаваме само от интернет. Не знаем какво се слуява. Полицията не дава никаква информация", каза Любомира.

По думите й се чува информация за 15 жертви или ранени: "Трима са въоръжените мъже като единият от тях се намира в близост до моето работно място според информациите. Няма информация дали въоръжените мъже са арестувани, но според мен още не са задържани".

Друг наш сънародник Иван Петрунов, разказа, че обстановката в Мюнхен е много напрегната. „Движенито е блокирано, както и целият градски транспорт, метрото също е затворено. Има полиция навсякъде, кръжат хеликоптери. Всичко е като на филм. Хората са уплашени и учудени, не знаят как да реагират в тази ситуация. От 10 години живея тук и за първи път се случва такова нещо, дори не съм мислил, че може да се случи нещо такова. Постоянно предупреждават населението да не излиза навън, да избягват масови събирания. Информацията е оскъдна. Почти нищо не се знае. Аз съм на безопасно място, живея на около километър и половина от квартала, където е станала стрелбата", разказа Петрунов.

По думите му е имало сигнали, че такова нападение може да се случи: „Напоследък имаше набези на бежанците, които умишлено не се казваха на обществото, но това се усещаше. Беше въпрос на време да се случи нещо такова.

Според Петрунов и да е имало допълнителни мерки за сигусрност през последните дни, никой нищо не е разбрал: „Емигрантите мюсюлмани в Германия живеят дистанцирано. Живеят в собственото си общество, дори не говорят езика. Никой не може да каже какво ще се случи оттук нататък. Не се страхуваме, по-скоро населението е стреснато".

Българинът Иван Костов каза, че със съпругата му имат танцово студио в Мюнхен: „Аз в момента съм в Бавария, но съпругата ми преподава в танцовото ни студио в Мюнхен и по време на стрелбата е била с група деца. Тя каза, че всички са полудели, няма жив човек по улиците. Заключени са в студиото с децата и никой не смее да излезе. Чакаме информация".

Слави Карамитев определи обстановката в Мюнхен като военна: „Тежковъоръжени полицаи по улиците, кръжат хеликоптери, хвърчат линейки. Аз съм си вкъщи, надявам се да съм на безопасно място. Разбрах за стрелбата от мой приятел, който е бил в мола по същото време. Разказа ми, че се е спрял да си купи нещо за хапване и това го е спасило. По думите му стрелбата е започнала от мола и след това е продължила на улицата до заведение от известна верига за бързо хранене. Това е най-големият търговски център в Мюнхен. Петък, събота и неделя има много туристи и хора, които идват от останалите градове да си пазаруват".

Карамитев каза, че е очаквал да се случи нещо такова и затова в последно време е избягвал да ходи на обществени места. Според него проблемът е много голям заради разпръснатите в цяла Европа бежанци. „Ще става все по-лошо. Щом си позволиха да ударят град като Мюнхен, със засилено полицейско присъствие, проблемът ще се разраства".

Инж. Милко Иванов сподели пред Дарик, че до днес си е мислил, че живее в безопасен район. „Това е може би един от най-полицейските градове, но и тук се случи. Не съм очаквал ще се случи нещо такова. Като разговарях с наши сънародници по телефона и те споделят моето мнение - не сме очаквали това да се случи точно тук. Изненадващо е".