36 години в общинско жилище – повод за пълна проверка
36 години в общинско жилище – повод за пълна проверка / Радка Минчева

Пълна проверка на общинските жилища и сроковете, в които те са обитавани от едни и също хора – ще разпореди кметът д-р Валентин Василев. Резултатите ще обяви на следващата сесия на Общинския съвет.

Повод за това негово изявление даде дискусията по една по днешните докладни. Според нея за по още 4 години трябваше да бъде удължен срокът за ползване под наем на 4 жилищни имота. Справка от администрацията показа, че един от наемателите живее в това жилище от 2000 г., друг – от 1994 г., трети – от 1990 г., а рекордът бе – 1980 г.

„Нормално ли е 36 години човек да живее на подпомагане от община Разград?“ – попита съветникът от РБ Иво Димитров и допълни, че  вероятно през този период е имало чакащи за настаняване хора в нужда, но дългогодишните наематели срещу 20-30 лв. не са направили нищо, за да освободят тези жилища, тъй като са знаели, че в общината има механизъм, чрез който завинаги могат да останат там.

Димитров предложи на колегите си докладната да не бъде подкрепена. Кметът д-р Василев обаче реагира адекватно на ситуацията и предложи да оттегли докладната си, за да извърши проверка на абсолютно всички общински жилища и сроковете, в които се обитават, а след обявяването на тази информация Общинският съвет да определи каква ще е политиката в тази сфера.

Предложението бе прието с пълно единодушие от 26 гласа.

Темата за дългогодишните обитатели на общински жилища не се обсъжда за пръв път на сесия на Общински съвет-Разград. В предишния мандат на местния парламент бяха обявени данни за 17 семейства, които от повече от 30 години живеят в общински имоти. Тогава съветниците обсъждаха възможност за въвеждане на ограничение от 10 години за предоставяне на такъв имот.