Министър Ангелкова се разходи из древна Враца
Министър Ангелкова се разходи из древна Враца / Дарик Враца

„Много ме впечатли! На живо е уникално!" - това бяха първите думи на министърът на туризма Николина Ангелкова, когато видя прохода Вратцата и местността „Градището" край Враца. Министърът посети археологическите разкопки, които се извършват в района и стигна до разкритите основи и стени на раннохристиянска епископска базилика, датирана около 5 - 6 век след Христа.

Археологът доц. Нарцис Торбов й разказа, че на това място са разкрити следи от времето на траките до средновековието - тоест от 6 в. пр. Хр. до 14 в. сл. Хр. В десетте години, в които се извършват разкопки в тази местност, са направени множество открития. Установени са тракийски пласт, римски укрепен център, ранновизантийски център с некропол и епископска базилика, и средновековен пласт с крепостна стена, централно укрепление, казарма, две средновековни църкви и некропол. Точно този, последният слой, разкрива основите на древния град Враца.

Министър Ангелкова каза след обиколката, че с кмета Калин Каменов са обсъдили какви стъпки трябва да се предприемат, за да се социализира това красиво място. Първата от тях е създаването на архитектурен проект, а след това да се търси финансиране. „По Оперативна програма „Региони в растеж" има възможности за такива социализации - приоритетна ос 6. И ние, като министерство, можем да дадем препоръка, което има допълнителна тежест при проектите. Както и с всякакви други усилия, нефинансови, с които можем да подпомогнем усилията на общината и да съдействаме да се намери финансиране" - ангажира се министърът на туризма.

Николина Ангелкова подчерта, че за министерството е важно туристическият интерес към България да бъде насочен и към вътрешността на страната, към области, които до момента не са приемани като традиционно туристически дестинации, но имат страхотен потенциал.