БСП предложи 300 лв. данък за таксиджиите, но остана 350
БСП предложи 300 лв. данък за таксиджиите, но остана 350 / netinfo

Изменението в Наредба №18 за определяне размера на местните данъци в община Разград бе разгледано като точка първа в дневния ред на от 17 теми на Общински съвет-Разград на днешната сесия. Темата бе сред най-дискутираните и засягащи най-широк кръг граждани, но въпреки това на присъстващи таксиметрови шофьори не бе дадена думата, тъй като не спазили Правилника за дейността на местния парламент да се запишат за изказване поне ден преди заседанието. Позицията на таксиметровите шофьори обаче все пак бе чута чрез общинския съветник от ГЕРБ Галин Парашкевов, който работи като таксиметров шофьор. Той практически сам гласува и своя собствен данък, натискайки зеления бутон на пулта пред себе си.

Дискусията за патентния данък на такситата започна Иво Димитров от Реформаторския блок, питайки кои са експертите по темата и къде е писменото им становище точно 350 лв. да е данъкът върху таксиметровия превоз на пътници. Такъв документ се оказа, че не съществува, сметките направили служители в отдел „Местни данъци“ – обясни техният шеф Пешо Димитров. Те пресметнали, че ежедневно таксиметровият шофьор в Разград има оборот от 20-25 лв., което при 5 работни дни е доход от 4-5000 лева годишно, изчислили и разходите. Иво Димитров оспори тези сметки, заявявайки, че таксиметровите шофьори работят повече от 5 дни в седмицата и ако се сметне по този начин излиза, че ежедневния им доход е 10,95 лв. Верни са сметките – защити гилдията си Галин Парашкевов, като припомни, че таксиметровите водачи имат и много разходи: 2 пъти годишно технически преглед, метрологичен контрол, изпити, гражданска отговорност и застраховка злополука, осигуровките са 205 лв. месечно, за един курс чакат по часа, а най-дългото разстояние в Разград – от бл. 17 в „Орел“ до болницата е 3 км. „По-добре е някакви приходи в общината, отколкото нерегламентирани превози като по малките населени места, където във всяко село има по 10 нерегламентирани таксита.

Именно заради разходите и заради това, че този бизнес е неатрактивен за общината – такситата са между 180 и 200 – от групата на БСП предложиха да бъде приет минималния по закон налог от 300 лева. Предложението обаче получи 11 гласа „за“ и 11 „против“. При гласуването на докладната във вида й, в който е внесена от кмета д-р Валентин Василев, 21 бяха „за“, 5 „против“, 3 „въздържал се“.