Комисар Костов: Делфините в Черно море са починали от удавяне
Комисар Костов: Делфините в Черно море са починали от удавяне / DarikNews.bg, Лалка Димитрова

Главният секретар на МВР комисар Георги Костов заяви в Бургас, че не е логично съждението високата смъртност на делфини в Черно море да е предизвикана заради действията на военни. Той се качи на борда на катер на Гранична полиция, за да извърши обход по море в акваторията на бургаския залив. Според Костов откритите мъртви делфини са починали от удавяне.

Мъртви делфинчета стреснаха туристи по Южното Черноморие

Катери на гранична полиция извършват обход в рискови зони в български териториални води. Част от проверките са свързани с нерегламентиран улов на риба. При инспекцията днес по Южното Черноморие не е забелязан нито един плавателен съд-нарушител, каза комисар Костов. Засилените проверки започнаха след сигналите за масов мор на делфини в Черно море.

Военни взривове убили делфините?

"За мен е обезпокоително това, което специалистите казват, а именно, че смъртността при този вид е по-голяма от обичайното и има вероятност това да е свързано с определена човешка дейност, на която следва по закон и ние да противодействаме. Не виждам никаква връзка с учението. Трупчетата на делфини, които са намерени, са без видими травматични увреждания. Мнението и на еколозите е, че става въпрос за малки представители на този вид, които са починали от удавяне. При учението "Бриз" не са използвани рибарски мрежи", каза главният секретар на МВР.

Проверките ще продължат. Броят на катерите, които ще се включат и районите, които ще инспектират, според Костов, представляват класифицирана информация.