Библиофония с благотворителен концерт
Библиофония с благотворителен концерт / Dariknews.bg,архив

Благотворителен концерт на Дамски хор "Библиофония" за събиране на средства за участие на хора в Международен фестивал в Балчик, ще се проведе на 27 юли от 19 часа в залата на Регионалната библиотека.

От близо 5 месеца Стара Загора има действащ Хор на библиотекарите, който вече си има и име - „Библиофония". Той е създаден по абсолютно неформален начин от талантливи библиотечни специалисти - ентусиасти. Пеещите са 15 на брой, жени, а репертоарът им е много разнообразен - от фолклор до парчета на Любе. Диригент, създател и ръководител на хора е Дончо Донев - доктор по психология, чийто живот е обвързан с хоровото изкуство. Никой от хористите не е професионалист. Те отделят от личното си време, за да се занимават с това, водени от любовта си към музиката и изкуството. Хорът сам по себе си е уникален, тъй като в България няма аналогична формация. Първата му изява е на 11 май 2016 година, когато е и Денят на библиотекаря. Те пеят пред отбрана публика, но предизвикват фурор и успяват да докоснат сърцата на всички присъстващи.

Изпълнителските и интерпретаторските умения на дамски хор „Библиофония" са оценени и от известния старозагорски композитор Кирил Тодоров. Той им подарява своя любима песен, която хорът включва в конкурсния си репертоар. Още дебютант, хорът е забелязан и е поканен да участва в международния форум „Българско наследство", който ще се проведе в град Балчик от 26 до 28 август 2016 г. За тази цел те се нуждаят от средства за сценично облекло, пътни и нощувки.