НВУ изпрати „Випуск-2016 „Тутракански”
НВУ изпрати „Випуск-2016 „Тутракански” / netinfo

88 курсанти и 83-ма кадети получиха първите си офицерски и сержантски звания по случай завършването на „Випуск-2016 „Тутракански” на НВУ „Васил Левски”. На церемонията пред МДТ „Константин Кисимов” се бяха събрали стотици великотърновци, родители и гости на града.

Точно в 10 часа ротите бяха строени. Тържествено беше посрещнат началникът на Отбраната на Република България генерал Константин Попов, който поздрави завършващите курсанти и кадети, приемайки строя. С поздрав към своите възпитаници се обърна началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов. Той обясни, че изборът за име на „Випуск-2016 „Тутракански” не е случаен и припомни, че точно преди 100 години, край Тутракан се води епична битка за национално обединение и освобождаването на Южна Добруджа. Генерал Богданов поясни, че днес показваме на предците си, че Българската армия има нови попълнения в лицето на завършващите випускници.

„Желая ви да продължите да носите със себе си духа на НВУ. От днес вие поемате по нов път. Повишавайте своята подготовка, бъдете професионалисти. Отнесете със себе си знанията и опита на вашите командири и ги прилагайте творчески в бъдещата си дейност. Вземете от тях примера за човечност и любов, с които те ви ограждаха и бъдете такива с вашите подчинени. Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци. Опирайте се на офицерските и сержантските традиции. Ползвайте се от уроците на историята за благото на държавата и Българската армия”, каза в приветственото си слово генерал Богданов.

Той поздрави специално и завършващите курсанти от Виетнам, които ще се влеят в редиците на родната си армия.