Проверяват електронно платен ли е данъкът на колата преди годишния преглед
Проверяват електронно платен ли е данъкът на колата преди годишния преглед / Sofia Photo Agency, архив
Колата ще минава на годишен технически преглед само при платен данък
88645
Колата ще минава на годишен технически преглед само при платен данък
Колата ще минава на годишен технически преглед само при платен данък
  • Колата ще минава на годишен технически преглед само при платен данък
  • Колата ще минава на годишен технически преглед само при платен данък

Шофьорите няма да могат да минават на задължителния Годишен технически преглед, ако не са платили местния данък за автомобили. Проверката се прави в електронна система, към която са свързани общините, поясни столичният зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов. За да няма опити за измами на документите за платени данъци, се поставя специален стикер, който се разчита в системата за технически прегледи.

Само в София регистрираните автомобили са над 800 000. Ако шофьорите, обаче не са платили своите задължения към Столична община, няма да могат да преминат през годишния технически преглед, посочи зам.-кметът Дончо Барбалов.

Над 500 000 коли у нас без задължителна застраховка

С помощта на новите специални стикери, които обозначават плащане на данъци, водачите на леки автомобили ще могат да минават през необходимите проверки за изправност.

"Системата за технически прегледи ги разчита, така че се засилва контролът на техническите прегледи в цялата страна и системата автоматично знае дали този баркод е валиден, или не е валиден, и съответно дали моторното превозно средство може да мине, или не може да мине на технически преглед", каза Барбалов.

НАП чака 1,1 млн. лева от собственици на луксозни коли

Освен на гише, местните данъци могат да се плащат и по банков път. Тогава обаче има забавяне при отчитане в системата за технически прегледи, обясни още Барбалов.

"Също е важно да се знае, че ако данъка за МПС е извършено по банков път, в системата се отразява след два работни дни, което значи, че ако аз днес искам да мина на технически преглед, не съм си платил данъка, по-добре е да отида и да го платя в някой данъчен отдел, за да може веднага да бъде отразено в системата. Ако го платя по банков път, днес е петък и във вторник системата ще знае, че данъкът е платен", каза зам.-кметът.

Системата вече работи в цялата страна и обхваща над 4 млн. автомобила.