Концерт край фонтана по случай 27 юли
Концерт край фонтана по случай 27 юли / Live.varna.bg

Нова лятна музикална традиция - концерти край фонтана на площад "Независимост", започва в морската столица по инициатива на Община Варна и Държавна опера Варна.

Под диригентството на Вилиана Вълчева, оркестрантите са вече готови за първия концерт, който ще се проведе тази вечер от 20.30, когато градът отбелязва освобождението си от турско робство.

Музикалната програма включва "Ръченица" из „Тракийски танци” на Петко Стайнов, динамичните полки на Йохан Щраус „Гръм и мълнии” и „Шампанска полка”.

Сопраното Ирина Жекова ще изпълни ария на Джудита от едноименната оперета на Лехар и ария на Мюзета от операта „Бохеми” на Пучини, а мецосопраното Станислава Марчева ще чуем с ария на Принцеса Еболи от операта „Дон Карлос” на Верди, „Хабанера” от операта „Кармен” на Бизе, ария на Силва и дует на Силва и Едвин из оперетата „Царицата на чардаша” от Калман. Ще прозвучат популярни мелодии като романтичния „Любовен поздрав” (Salut d'Amour) на Едуард Елгар, най-известната мексиканска песен „Besame Mucho”, в изпълнение на тенора Борис Луков, и магнетичното „Summertime” от мюзикъла „Порги и Бес”, в изпълнение на Ирина Жекова. В дует двамата ще изпеят и завладяващата „Тime to say Good buy” на Андреа Бочели и Сара Брайтмън.

Първият концерт край новия фонтан бе изнесен миналата година по повод празника на града 15 август.