Въвеждат специален информационен модул за излезлите от употреба МПС
Въвеждат специален информационен модул за излезлите от употреба МПС / БГНЕС, архив

С цел постигане на повече публичност и прозрачност, от 3 май т.г. започна работа нова информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.

Тя се въвежда поетапно, до края на годината ще има специален модул с цялата налична информация за излезлите от употреба моторни превозни средства, каза във времето за парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Отговаряйки на друг депутатски въпрос за огнища на депото в Шумен, министърът каза, че е направена проверка и вероятна причина е самозапалване на отпадъци, в резултат на естествени процеси и високи дневни температури. Настъпилото самозапалване е в резултат на неизпълнение на изискването за запръстяване от страна на оператора, направени са му предписания и предстои издаването на наказателно постановление за 10 000 лв.

Имаме готовност за подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ с община Видин за довършване на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) там, каза екоминистърът в отговор на друго депутатско питане. Проектът е прехвърлен за довършване от изтеклия програмен период с разрешението на ЕК, след достигнато 30-процентно физическо изпълнение на ПСОВ тогава. Има решение за предоставяне на 17,9 млн. лева безвъзмездна помощ за изпълнението му, каза министърът.

В отговор на друг въпрос от народен представител Ивелина Василева каза, че до средата на август се очакват промени в Наредба 7, като се предвижда директорите на РИОСВ да бъдат задължени да публикуват онлайн мотивираните решения, с които дават съгласие или отказват предоставянето на средства от общинските отчисления за депониране на отпадъци. Заявленията за ползване на отчисленията са предмет на решение на общинските съвети, отбеляза тя.