Младежи помагат на ученици да се върнат в училище
Младежи помагат на ученици да се върнат в училище / Дарик Враца

Млади хора, които работят в Младежкия център във Враца, започнаха срещи с проблемни ученици от различни населени места в общината. Разговорите са индивидуални или групови и целят да върнат обратно в училище ученици, които са отпаднали или предстои да отпаднат от образователната система. Това разказа днес Калина Дуранкева, ръководител на проекта, по който бе изграден Младежкият център. „От Регионалния инспекторат по образованието получаваме актуални данни за учениците, които са застрашени от отпадане от училище или не са продължили образованието си след осми клас, за което сме им благодарни" - подчерта тя.
Паралелно с това в Младежкия център вече се провеждат три професионални курса - по английски език, компютърни технологии и фризьорство, а за курса по шивачество се намират желаещи. Курсовете са за т.нар. „младежи в риск" - млади хора на възраст от 14 до 29 години, които са от ромски или социално слаби семейства.

Сред интересните инициативи на центъра са клубовете по хип хоп и улични танци, по киномания, по краезнание, журналистика и дискусии, и лятната младежка академия.
„Впечатлен съм от работата на младежите в Младежкия център. И ми се иска да са още по-активни, защото в последните месеци видях какъв капацитет имат - неизчерпаема енергия, което много ме радва. Искам да им пожелая да откриват други дейни, млади хора от региона, които да привличат като доброволци. Да откриват други млади хора, на които да помагат, да напътстват и да им помагат да си намират работа" - каза при посещението си в Младежкия център днес кметът Калин Каменов.

През март бе сключен анекс за удължаването на дейностите по проекта до края на 2016 г. Младежкият център бе открит през май и към момента вече е напълно оборудван. Предстои да бъде доставено допълнително оборудване, като най-важната апаратура в него е системата за симултантен превод. Тя ще позволи организирането на международни събития в центъра и се очаква до месец да бъде избран доставчикът.
Подобни младежки центрове бяха изградени в още три града в България - Пловдив, Стара Загора и Добрич.