Душеприказчик под наем изслушва проблемите ни за 8,5 евро на час
Душеприказчик под наем изслушва проблемите ни за 8,5 евро на час / ThinkStock/Getty Images

Фирмата на японеца Таканобу Нишимото предлага на клиентите си "душеприказчик" под наем за 8.5 евро на час, на когото без притеснения да споделят своите проблеми, съобщава агенция Франс прес.

Отначало самият Таканобу оферирал своите услуги, за да изслушва свои самотни сънародници. Около 70 процента от тях били жени. Когато след четири години бизнесът се разраснал, основателят на фирмата наел 60 "душеприказчика", които вече имат офиси в цялата страна.

Самотата може да доведе до психични проблеми

Хората, които ги наемат, имат нужда от компания за час-два. Те желаят преди всичко да бъдат изслушани. Част от клиентите са възрастни, които се отнасят към наетите придружители като към собствените си деца. Но понякога заявките са твърде странни. Като на риболовци, които не искат да скучаят, докато боравят с въдицата и си наемат компания.

Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето

Успехът на новата услуга говори за нарастващата трудност, с която се сблъскват японците в общуването с близките си. Те се страхуват да не им досадят и да не предизвикат отрицателна реакция от тяхна страна. "Някои жени ми довериха такива неща, които едва ли биха споделили с приятелките си", признава Таканобу Нишимото.

Източник: БТА