Възпитаници на ПМГ Вазов трети в световно IT състезание
Възпитаници на ПМГ Вазов трети в световно IT състезание / ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ

Екип от трима български ученици, сред които двама възпитаници на димитровградската ПМГ "Вазов", заслужи трета награда в престижното международно състезание “Социални иновации”, организирано от Junior Achievement и NN Group. Целта му е да  насърчи творческото мислене на учениците и да ги мотивира  да търсят решения на местни и глобални социални проблеми в секторите: образование, здравеопазване, социално включване, развитие препитание, както и устойчивост.

Отборът „Hear the world" е в състав Стоян Гечков от Национална търговска гимназия- Пловдив с преподавател Огнян Димитров и  Димитър Джангозов и Теодор Жеков от Природоматематическата гимназия в Димитровград с преподавател Живка Ненова.

Възпитаници на ПМГ "Вазов" трети в световно IT състезание
netinfo

След като се класираха в националния етап, учениците и тяхната идея пребориха сили с опоненти от цял свят. Шестото издание на състезанието събра 10 000 ученици от 10 страни: България, Чехия, Гърция, Унгария, Япония, Холандия, Румъния, Словакия, Сингапур и Испания.

Идеята на българския отбор е иновативно мобилно приложение за хората с увреден слух. Чрез сензорите на мобилния телефон приложението ще разпознава типични звуци от обграждащата потребителя среда, като позвъняването на звънец, аларма, сигнал от микровълнова фурна и др. и ще изпраща нотификация чрез вибрация. Във видеото са представени екипът и идеята им: