За пръв път от 30 години US военен кораб акостира в новозеландско пристанище
За пръв път от 30 години US военен кораб акостира в новозеландско пристанище / Guliver/Getty Images

Американски военен кораб ще пусне котва през ноември в новозеландското пристанище Окланд и така ще приключи 30-годишният разрив между САЩ и Нова Зеландия за ядрените оръжия, предадоха световните агенции, като вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Американски военни кораби не са акостирали на новозеландски пристанища от 1986 г. Байдън каза, че САЩ са приели със задоволство новозеландската покана за акостиране на американски военен кораб в Окланд. Вицепрезидентът добави, че това е чест за САЩ. Корабът ще хвърли котва в Окланд през ноември по повод тържествата за 75-ата годишнина на новозеландските кралски военноморски сили.

САЩ и Нова Зеландия бяха близки съюзници през Втората световна война. Техните отношения се влошиха през Студената война, когато Нова Зеландия се обяви за неядрена сила през 1984 г.

През 1986 г. Нова Зеландия забрани на кораби с ядрен двигател или носещи ядрени оръжия да навлизат в нейни териториални води. Тогава САЩ отвърнаха като забраниха на новозеландски военни кораби да влизат в американски пристанища и суспендираха протоколите за двустранно сътрудничество, които бяха част от Договора за сигурност, сключен между Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Новозеландският премиер Джон Кий заяви, че двете страни сега са намерили начин да уредят разногласията си, като същевременно зачитат позицията на другия.

Това не е нито победа на едната страна, нито поражение на другата. Това е победа на идеята, че нашите отношения са по-важни. Ние уредихме въпроса и той вече е част от миналото, каза Кий.

Пацифисти казаха, че ще се опитат да попречат на посещението на американския военен кораб. Военни кораби нямат място в нашата мирна страна, заяви Валъри Морс, говорителка на пацифистката организация Окландска група за мирно действие.

Байдън беше на посещение в Нова Зеландия и Австралия тази седмица и днес отпътува за САЩ.

Източник: БТА