Магистрала „Черно море” не е приоритетна, нямало достатъчно трафик
Магистрала „Черно море” не е приоритетна, нямало достатъчно трафик / БГНЕС, архив

За изграждането на магистрала „Черно море“ не може да се разчита на европейско финансиране каквото няма дори за „Хемус“. Това коментира пред ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която определи като приоритетни „Хемус“, пътищата София- Калотина, София- Видин  и Русе- Велико Търново. Едва тяхното завършване ще се работи по „Черно море“, тъй като по направлението нямало достатъчен трафик. По тази причина и изграждането й не би било изгодно за инвеститорите чрез публично-частно партньорство.

Магистралите „Хемус” и „Черно море” готови до 2020 г.

„Затова мислим по-скоро в посока  разширяване на настоящия път, като участъкът Бургас-Слънчев бряг ще бъде четирилентов, а Слънчев бряг- Бяла-Обзор е предвидено да се изгради като трилентово преминаване. Направихме уширение на пътя при  Поморие. В момента тече тръжна процедура за участъка Поморие-Сарафово, който е на стойност 20 млн. лв. В ход е и процедурата за обход на Поморие. През следващата седмица ще бъде обявен търгът за обхода на Ахелой, който е най-критичната точка от трасето”, каза Павлова.

С 3,6 млн. лв. ще ремонтират 400 метра от магистрала „Черно море”

Областните пътни управления правят анализ къде може да бъде изградена трета лента и поетапно ще започне работа в тази посока, добави министърът на регионалното развитие и благоустройството.