Близо 200 бегачи и колоездачи се пускат на „Лудогорския маратон“
Близо 200 бегачи и колоездачи се пускат на „Лудогорския маратон“ / Радка Минчева

194 състезатели са се записали за участие в третото издание на „Лудогорския маратон“ 10 дни преди провеждането му – съобщи председателят на клуб „Зелена стъпка“-Разград Цоньо Пенев. В първите си две издания състезанието бе полумаратон, на 31 юли за пръв път ще има и 42-километрова дистанция. Надпреварата е за бегачи и колоездачи, включени са общо 7 дисциплини: 42 км. бягане, 21 км., бягане, 10 км. бягане, 42 км. колоездене, 21 км. колоездене, дуатлон – 42 км колоездене + 21 км. бягане, за децата има 2-километрова дистанция бягане, за нея няма да има предварително записване, малчуганите ще включат на място. За останалите дисциплини продължава записването на сайта на организацията. Сред вече записаните 50 са дами, 144 са мъжете, има виетнамец и турски гражданин, който е най-възрастния участник засега – на 55 години. Ще участват шампионката по планинско колоездене Анелия Карагьозян от Шумен, както и победителят във „Витоша 100“ Ивайло Атанасов.

Записването продължава тук.

Първият старт на „Лудогорски маратон“ е в 8,00 ч. на 31 юли от футболното игрище в местността „Пчелина“ край Разград. Тогава потеглят участниците в дуатлона и колоездачите, през 5 минути са стартовете в следващите дисциплини. Контролното време за най-тежката дисциплина – дуатлона – е 8 часа. Награждаването е в 15,00 ч.

В сравнение с предходните две издания на „Лудогорски маратон“ са подготвени още 11 км. нови маршрути. Те са почистени с помощта на доброволци и на община Разград – разказаха Цоньо Пенев и членът на Управителния съвет на „Зелена стъпка“ Румен Станев. Освен Разградска област участниците в състезанието ще посетят и съседната Търговищка, тъй като част от маршрутите стигат дотам. Минава се и близо до населени места – Миладиновци, Островче и Тръстика – но предимно се бяга и кара в гориста местност, част от „Разградските височини“. Денивелацията е 1000 метра, на практика става въпрос за планински маратон – обясни Румен Станев. Като представител на туристическо дружество „Буйна гора“ и като човек, който от години поддържа трасетата на „Пчелина“, Станев поздрави клуб „Зелена стъпка“ за това, че възвръща интереса на разградчани към спортуване сред природата.

Организаторите благодариха на община Разград за съдействието при подготовката на мащабното събитие. Предоставили сме възмездно хижата на община Разград за ползване, място за палатков лагер, високопроходим автомобил, организация на движенето – каза кметът д-р Валентин Василев. Подкрепа за организирането на маратона „Зелена стъпка“ получават и от фирмите: „Агрохимконсулт 3“, „Антибиотик“, магазини „Яко“-Русе, „Интеринженеринг 10“, „Млин-97“, както и общинският съветник Джипо Джипов от Реформаторския блок, който е дарил съветническото си възнаграждение за организирането на състезанието, а и участва лично в почистването на трасетата.