Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста
Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста / БГНЕС, архив
Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста
88624
Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста
Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста
  • Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста
  • Тримата младежи, нападнали свой връстник, остават в ареста

Съдът остави в ареста тримата обвиняеми за нападението над 17-годишен ученик в столицата.

При обиск в домовете на биячите в София открили брадви с кръв

Момчетата, които са на възраст между 14 и 20 години, бяха задържани във вторник след жестокия побой над случайно срещнатия на спирка от градския транспорт младеж.

До момента разследването по случая е установило, че нападателите са действали изключително агресивно и освен с юмруци и ритници са налагали връстника си и с брадва.

20-годишният Явор Първанов, 18-годишният Тодор Якимов и 14-годишният Алекс Соколов-Тапата са тримата младежи, които прокуратурата обвини в опит за убийство на 17-годишния ученик, който беше жестоко пребит във вторник вечерта на бул. "Александър Стамболийски". Тримата са действали в съучастие с още момчета, които обаче към момента не са установени.

Пред съда днес адвокатът на най-малкия участник Алекс Соколов поиска делото да бъде гледано при закрити врати, тъй като момчето е непълнолетно.

Съдът обаче не допусна искането на защитата с аргумента, че Соколов е извършил тежко престъпление в съучастие с двама пълнолетни младежи, а освен това неговото участие в побоя се отличило с най-голяма агресия и жестокост. Наложило се останалите момчета от групата да го спрат в ударите, които е нанасял на пострадалия 17-годишен ученик.

На излизане от съдебната зала бащата на осмокласника коментира постъпката на сина си така: "Никой не го бият без да го провокират. Мен защо никой не ме бие", а на въпрос с какво е бил провокиран отговори, че е споменал майка му.

Баща му призна още, че се  момчето се движи с компания и гледа да подражава.

Скинари намушкаха ученик на спирка в центъра на София (ВИДЕО)

Решението си да остави в ареста трите момчета съдът мотивира с факта, че нападението е извършено с изключителна жестокост и е чиста случайност, че пострадалият младеж е оживял.

След нападението с нож поваленото момче е повалено на земята и ритано в главата от агресивната група. 20-годишният Явор Първанов е инициирал побоя и именно тойй е ударил пръв пострадалия, след което останалите момчета са се нахвърлили върху него, ритайки го по главата и цялото тяло. Първанов е извадил и брадва и е започнал да нанася удари и с нея.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Междувременно полицията продължава да разследва другото нападение над момче в столицата, което стана същата вечер на 18 юли на бул. "Шипченски проход". При аналогични обстоятелства и след размяна на реплики за двата футболни отбора Левски и ЦСКА група момчета с маски и качулки пребиха 17-годишен младеж, който все още се намира в болница.