Над 1300 първокласници в област Кърджали ще получат целева помощ за новата учебна година
Над 1300 първокласници в област Кърджали ще получат целева помощ за новата учебна година / netinfo

По прогнозни данни на РИО на МОН в Кърджали 1320 първокласници от област Кърджали ще получат полагащата им се еднократна целева помощ от 250 лева за новата учебна 2016/2017 година, които се отпускат от социалното министерство.

За учебната 2015/2016 година първокласниците, получили помощта са били 1105. Общата сума на изплатените помощи досега за цялата област възлиза на 276 250 лв., съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" в Кърджали Нермин Мехмед. Тя уточни, че заявлението за тази целева помощ се подава след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 15 октомври 2016 г.

„Към молбата-декларация, която се подава в дирекцията „Социално подпомагане“ родителите прилагат служебни бележки за доходите на семейството за година назад и удостоверение, че детето им е записано в първи клас на държавно или общинско училище.

„Гарантирана е помощта за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства, роднини или близки. Тези деца ще получат по 250 лв. независимо от размера на дохода на родителите. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас”, допълни Нермин Мехмед.