Два дни Стронгмен Шампионска лига в Пловдив
Два дни Стронгмен Шампионска лига в Пловдив / Дарик архив

12 атлети, сред които трима българи, ще премерят сили в Стронгмен Шампионска Лига. Атрактивното състезание по силов многобой ще се проведе в Пловдив днес и утре. Днес една от дисциплините ще привлече публика от 11.00 часа на сцената на Античния театър, а останалите - утре от 17.00 часа пред старата трубуна на Гребната база. Организатор е фондация „Славна България“, а събитието се случва с подкрепата на община Пловдив. Турнирът ще бъде съпътстван от благотворителна акция за набиране на средства за изграждането на спортна площадка в Дом „Княгиня Мария Луиза“.

Най-добрият български силов атлет – пловдивчанинът Стоян Тодорчев, ще се опита да подобри рекорда по дисциплините „Фермерска разходка“ и „Кобилица“, каза организаторът и президент на „Славна България“ Огнян Кръстев. В първата от тях състезателите ще пренасят два куфара, всеки от които с маса 200 кг. В „Кобилицата“ тежестта е още по-предизвикателна – половин тон. Съревнованието е за време. През април тази година Стоян подобри рекорда в дисциплината „Капан“, при която се пренасят 350 кг. Тогава стронгменът извървя 80 метра – с 20 повече от дотогавашното постижение.

Тодорчев и сънародниците му – най-силният полицай на България Мариян Димитров и най-новото ни попълнение Бедо Хачикян, ще мерят сили с атлети от Полша, Словения, Латвия, Холандия, Литва, Финландия, Норвегия и Франция.

Стронгмените ще се състезават в шест от най-популярните дисциплини в силовия многобой. Освен „Фермерска разходка“ и „Кобилица“ зрителите ще могат да гледат още задържане на тежест отпред, логлифт, „Херкулес холд“ с автомобили и „Кръгът на Конан“.

Пловдив е домакин на Стронгмен Шампионска лига за втори път.

Чуйте и от прикачения звуков файл.