РДГ-Кърджали работи по проект за предотвратяване на наводнения в Турция от Арда, Тунджа и Марица
РДГ-Кърджали работи по проект за предотвратяване на наводнения в Турция от Арда, Тунджа и Марица / netinfo

Предотвратяване на наводнения в трансграничния регион България-Турция е основната цел на един от петте проекта по Програмата  за трансгранично сътрудничество INTEREG, с които Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Кърджали кандидатства през 2016 г., заяви главният специалист в дирекцията инж. Васко Райчинов.

По думите му в партньорство с дирекциите в Сливен и Одрин, РДГ-Кърджали ще работи за предотвратяване на наводненията в съседна Турция от реките Арда, Тунджа и Марица.

"В проектното предложение е предвидено изработването на интерактивна карта на водосборите на трите реки на българска територия. Обследване на горски площи в рамките на допустимата гранична зона ще покаже необходимостта от залесявания и укрепителни дейности на речните корита", обясни инж. Райчинов.

Създаването на унифицирана формула за количеството въглероден двуокис на единица горска площ е тема на другия проект, с който е кандидатствала РДГ-Кърджали.

Според инж. Райчинов към момента на ниво ЕС няма система, която да отчита количеството въглероден двуокис на единица горска площ. "Горската биомаса е резервоар за него и играе важна роля в глобалния въглероден цикъл. Изработването на формулата и залагането й в описанието на горите ще спомогне за поддържането на баланса на въглероден двуокис в атмосферата при сечи и други дейности, свързани с управлението на горите", каза инж. Райчинов.

Проектът е по новата транснационална програма "Балкани - Средиземноморие 2014-2020 г." и по него ще си партнират различни институции от България, Гърция, Кипър и Албания.

Мониторинг на санитарното състояние на гората и опазване на биологичното разнообразие от двете страни на границата предвижда друг проект на РДГ-Кърджали в партньорство с Гърция. За заснемане на горските масиви е предвидено да  бъде използван дрон.