Консулска закрила за граждани на Европейския съюз в чужбина
Консулска закрила за граждани на Европейския съюз в чужбина / netinfo

Когато живеете или пътувате извън ЕС, понякога може да ви е нужна помощ от посолството или консулството на вашата страна, например в случай че изгубите вещите си или ако станете жертва на престъпление.

Какво става, ако вашата страна няма дипломатическо или консулско представителство в държавата, в която се намирате?

Съгласно правото на ЕС като непредставен гражданин на Съюза имате право на помощ от посолството или консулството на всяка друга държава от ЕС при същите условия като нейните граждани.

Eвропейската комисия създаде специален сайт www.ec.europa.eu/consularprotection, чиято цел е да ви предостави обща информация за правото на непредставените граждани на ЕС на консулска закрила в държави извън Съюза при същите условия като гражданите на съответната държава от ЕС. Там можете също да проверите дали вашата страна има посолство или консулство в дадена държава или територия извън ЕС. Ако тя няма посолство или консулство в държавата или територията, в която се намирате, сайтът ви предоставя данни за контакти с посолства или консулства на други държави от ЕС, в които можете да потърсите помощ.

Какъв вид помощ се оказва?

Когато гражданин на ЕС в такава ситуация иска помощ от посолството или консулството на друга държава от Съюза, той трябва да представи паспорт или лична карта като доказателство за своята националност. Ако тези документи са откраднати или изгубени, посолството може да приеме всяко друго доказателство.

Дипломатическите и консулските представителства, които оказват закрила, трябва да третират молителя като гражданин на страната членка, която представляват.
По принцип закрилата, предоставяна от посолства/консулства на държави от ЕС, включва:
• помощ в случай на смърт;

• помощ в случай на злополука или тежко заболяване;

• помощ в случай на арестуване или задържане;

• помощ за жертвите на насилие;

• помощ и репатриране на граждани на Европейския съюз, намиращи се в затруднено положение.

Какво прави Европейската комисия в тази област (в обратен хронологичен ред)?
На 20 април 2015 г. държавите членки на ЕС приеха директивата относно консулската закрила за гражданите на ЕС, които живеят или пътуват извън ЕС. В директивата се изяснява кога и как граждани на ЕС, които имат проблеми в държава извън Съюза, имат право да получават помощ от посолства или консулства на други държави - членки на ЕС. Целта е да се улесни сътрудничеството между консулските служби и да се укрепи правото на европейските граждани на консулска закрила.

На 14 декември 2011 г. Комисията предложи Директива относно консулската закрила на граждани на ЕС, чиято страна няма посолство или консулство в дадена държава извън Съюза. В това законодателно предложение са очертани мерките за сътрудничество и координация, необходими за улесняване на консулската закрила в услуга на гражданите и консулските служби. В момента предложението се обсъжда в Съвета.

На 23 март 2011 г. Комисията публикува Съобщение относно консулската закрила, в което се прави равносметка на плана за действие за 2007-2009 г. и се представят мерките за следващите години.

Комисията също така създаде и уебсайт за консулската закрила за граждани с полезна информация и данни за контакти с посолствата/консулствата на държавите от ЕС в страни извън Съюза.

След влизането в сила на Договора от Лисабон, тази закрила се предоставя по силата на членове 20 и 23 от Договора за функционирането на ЕС. Това право е залегнало и в член 46 от Хартата на основните права на ЕС.

Съобщението от март 2011 г. последва плана за действие на Комисията от декември 2007 г., съдържащ предложените мерки за 2007-2009 г. Планът бе насочен към засилване на консулската закрила и повишаване на осведомеността за това право сред гражданите.

През ноември 2006 г. Европейската комисия прие зелена книга относно дипломатическата и консулската закрила на граждани на ЕС в държави извън Съюза, в която са изложени идеи за укрепване на това право на гражданите.

Консулска закрила за граждани на Европейския съюз в чужбина
netinfo