Кметът се срещна с клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров
Кметът се срещна с клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров / снимка:Община Русе

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов се срещна с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, които се включиха в Международна лятна академия „Алегра“, на която градът е домакин за трета поредна година. На срещата присъстваха още г-н Петър Найденов – организатор и изпълнителен директор на академията и зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански.

Г-н Стоилов се обърна към участниците в срещата с думите: „Имайки предвид разрастването на това емблематично събитие с всяка изминала година и положителните впечатления от него, съм уверен, че догодина мащабът ще бъде по-голям. Това е прекрасна инициатива, в която участие вземат много млади хора и ще направим всичко възможно да насърчим тази традиция.“

Г-н Найденов оцени високо подкрепата на Община Русе и общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, както и признаването на подобно събитие като важно и емблематично за нашия град. Г-жа Генова и г-н Димитров споделиха, че участниците са изключително мотивирани и дори проявяват желание този фестивал да се провежда по-често: „Русе се превърна в дестинация за хора от цял свят. Имаме изпълнители от десетки страни и „Алегра“ от година на година привлича все повече участници”.

Международна лятна академия „Алегра“ се провежда в града от 17-ти до 28-ми юли. В рамките на тези дванадесет дни, в Доходно здание ще се изнесат 10 концерта. Тазгодишното издание включва седем майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. Възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си имат 89 млади музиканти от 21 държави, а българските участници са 24.