Забраняват риболова в зони с популация на делфини
Забраняват риболова в зони с популация на делфини / Guliver/Getty Images
Забраняват риболова в зони с популация на делфини
88608
Забраняват риболова в зони с популация на делфини
Забраняват риболова в зони с популация на делфини
Забраняват риболова в зони с популация на делфини
  • Забраняват риболова в зони с популация на делфини
  • Забраняват риболова в зони с популация на делфини
  • Забраняват риболова в зони с популация на делфини

Държавата ще забрани риболова в райони, в които има популация на делфини. Това стана ясно след срещата на еколози с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета. Причина за срещата стана големият брой умрели делфини по Черноморието.

До седмица Министерството на околната среда и водите ще даде точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини.

Ще се предприемат и незабавни мерки срещу бракониерството по морето. Еколозите алармираха за наличието на бракониерски мрежи по цялото Черноморие, предназначени за лов на калкан. В тях обаче попадат и делфини.

Мъртви делфинчета стреснаха туристи по южното Черноморие

От следващата седмица ще се забрани риболовът в райони, където има популации на делфини, като спазването на ограниченията ще се следи не само от агенцията по рибарство и аквакултури, но и от граничните катери. Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя допълни и кои са другите мерки за спасяване на делфините.

"Също така предвиждаме възможност, дори задължение, мрежите да бъдат оборудвани с акустични устройства. Има такъв проект, реализиран в Балчик, и ефектът от него е положителен по повод на това малки делфинчета да не бъдат задушавани в рибарските мрежи, а да получават сигнали за това и да ги избягват на разстояние достатъчно, за да бъдат избегнати. Това са основните и принципни изменения, които ще залегнат в предстоящите промени в законодателството ", посочи министър Танева.

Пред Дарик изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов обясни, че не е сигурно дали делфините са умрели от заплитане в рибарски мрежи.

"трябва да се запитаме каква е причината - риболовците ли ги убиват, бракониерите ли или може да има някаква причина, която да е на базата на заболяване, на базата на някакви генетични аномалии, химични замърсявания на морето, на някакви други вълни и честоти, които издават различни устройват, дали няма някаква смъртност при младите делфини", коментира Господинов.

"Не е тайна, че популацията на делфини е прекомерно голяма в Черно море, не е тайна какво количество риба изяжда всеки един делфин, не е тайна, че се явява конфликт в морето и хранителната среда явно недостига", каза още той.

"Убеден съм, че има 10-15 причини всички тези делфини. Всички делфини, които бяха намерени мъртви, смъртта на много малка част от тях е причинена от рибарски мрежи и задушаване. Това са изключително интелигентни животни, някои ги наричат хитри. Не мога да се съглася, че те така просто се блъскат в мрежите и се заплитат", заяви още Господинов.

Законът предвижда 5 години затвор за "насилствено действия" върху застрашени видове, каквито са и делфините.

Междувременно пред Дарик рибари се оплакаха, че информацията от еколозите не отговаря на истината и не е сигурно, че делфините са загинали в рибарски мрежи. До момента намерените мъртви делфини по българските плажове са 108 - 77 по Южното Черноморие и 31 по северното.