БСП сезира КС за избора на ръководство на КФН
БСП сезира КС за избора на ръководство на КФН / БГНЕС, архив

С подписите на депутатите от БСП Лява България, на АБВ и независимите народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев групата на левицата е внесла искане до КС за установяване на противоконституционност на решение на НС, съобщиха от БСП.

Решението на НС е от 15.07.2016 г. за приемане на процедурни правилата за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор.

Миналата седмица със 108 гласа "за", 39 "против" и 28 въздържали се Народното събрание прие процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на КФН, представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на номинираните, както и за избор от Народното събрание. Срокът за издигане на кандидати за поста започна да тече от приемането на процедурните правила.

Парламентът започна процедура за избор на нов председател на КФН

Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на настоящия шеф Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 г.

От опозицията посочиха, че по закон процедурата е трябвало да бъде открита преди три месеца, но това не е направено, и попитаха защо сега се бърза, като се съкращават срокове.

От ГЕРБ обясниха, че целта е процедурата за избор на председател на КФН да приключи до края на юли, преди парламентът да излезе във ваканция.

ГЕРБ издигна кандидат за нов шеф на Комисията за финансов надзор

Вчера стана ясно, че единствената номинация е на ГЕРБ - настоящия зам. финансов министър Карина Караиванова.