Гробище за метежниците ще градят в Истанбул
Гробище за метежниците ще градят в Истанбул / БГНЕС, архив

Кметът на Голямата община Истанбул Кадир Топбаш е издал разпореждане за изграждането на отделно гробище за убитите военни, извършили опита за преврат, предаде БГНЕС.

Новината за специалния терен за погребенията кметът съобщи на многохилядния митинг на площад "Таксим" под наслова „Стражи на демокрацията" късно вечерта в сряда, като го нарече „гробище за националните предатели".

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

„Дори и дяволът не би се сетил, че е възможно свои да се изправят с оръжие срещу свои. Това дело на терористите остава в историята като Фетошизъм /от името на Фетхуллах Гюлен и абревиатурата на групировката му FETO/. За тези хора кметът на Орду не отреди терен, близките им бяха принудени да погребват мъртъвците си в дворовете и градините си и аз го приветствам за това. Няма да допусна да ги погребват и в парка за самотници без близки", заяви Топбаш пред митинга.

Основни мерки, които могат да бъдат наложени при извънредното положение в Турция

Той препоръча на посетителите на „Гробището за националните предатели" да четат на воля молитви за проклятие, за да не намерят тези мъртви покой. "А и те няма да се отърват от ада, с наша помощ и гробовете ще им се видят тесни", продължи кметът.

По-рано през деня Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/ публикува в сайта си съобщение, с което се забранява на духовниците да извършват религиозния ритуал при погребенията на загиналите метежници. Забраната се отнася до всички вероизповеданияв страната, регистрирани в Диянета.

Ердоган забрани на учените да напускат Турция

По изключение със съответния ритуал ще могат да бъдат погребвани онези курсанти, войници и служители на сигурността, които насила и под заплаха са били въвлечени в метежа, не са били информирани за целите му, попаднали са в престрелките и са изгубили живота си. Прочистването от свързани с Гюлен лица обхвана и Диянета - трима районни мюфтии и 492 по-низши духовници бяха уволнени. Кметове на различни райони в страната подемат инициативата да назначават на освободените след уволненията работни места близки на загиналите и пострадалите при сблъсъците цивилни.