Македонските партии се договориха за излизане от кризата
Македонските партии се договориха за излизане от кризата / ThinkStock/Getty Images

Македонските партии се договориха за излизане от кризата, заяви американският посланик в страната Джес Бейли. Той говори пред журналисти след поредния кръг преговори между високопоставени представители на четирите основни партии в Македония.

Лидерите на ВМР0-ДПМНЕ, СДСМ и на албанските партии ДСИ и ДПА до края на август ще уговорят датата на предсрочните парламентарни избори. Служебното правителство трябва да бъде сформирано 100 дни преди самия вот.

Преговарящите екипи се договориха законът за вътрешните работи да бъде суспендиран от 1 януари 2017 година, а новият министър да има възможност да смени до 15 ръководни лица, заяви още Джес Бейли.

На 31 август лидерите на ще трябва да проведат среща за оценка на изпълнението на договореностите и да определят конкретна дата за избори. "Партиите се ангажираха, че ще бъдат посветени на изпълнението на европейските реформи и че ще спазват Закона за специалната прокуратура", подчерта Бейли.

Заместник-министърът на МВР от редовете на ДСИ след приключване на изборите ще поеме челното място в полицията. Това пък обяви представителят на ДСИ Артан Груби, който е шеф на кабинета на партийния лидер Али Ахмети.

В преговорите участваха Никола Тодоров от ВМРО-ДПМНЕ, Радмила Шекеринска от СДСМ, Артан Груби от ДСИ и Имер Алу от ДПА.

Източник: БГНЕС