Албена АД обвини община Балчик в злонамерено отношение към курорта
Албена АД обвини община Балчик в злонамерено отношение към курорта / Дарик, архив

„Албана” АД обвини община Балчик в злонамерено отношение към курорта и въобще към българския туризъм. Причината е забраната биологичните отпадъци на ваканционното селище да бъдат извозвани до депото на Балчик.

По думите на кмета на Балчик Николай Ангелов депото в морския град е затворено и в момента се рекултивира, а претоварната им станция не работи с такъв вид смет, затова в Албена са предупредени, че трябва да карат отпадъците си на регионалното сметище в село Стожер.

„В момента сме затворили сметището и не приемаме отпадъци. Те са изхвърляли, но започна рекултивацията и вече не може да се изхвърля нищо. Досега го ползваха без проблем, но в момента работим усилено”, каза Ангелов.

От Албена АД са заплатени 400 хил.лв. такса за депониране на отпадъците. В туристическото дружество не приемат решението на общината и задават въпроса защо рекултивацията се извършва през летния сезон, когато курортът е пълен с туристи. „За да бъдем коректни към гостите си в пика на лятото и да можем да поддържаме селището в отличен вид, ние ще трябва да поемем  допълнителна финансова тежест”, коментират от дружеството.

Албена АД ще поиска от община Балчик компенсация за причинени финансови вреди.