Отмениха 500 лева глоба на майка, пуснала дъщеря си сама през нощта
Отмениха 500 лева глоба на майка, пуснала дъщеря си сама през нощта / DarikNews.bg, архив

Варненският районен съд отмени наказателно постановление на РПУ-Аксаково, с което майка бе глобена с 500 лева за това, че е допуснала непълнолетната й дъщеря да бъде без придружител на обществено място след 22,00 часа.

На 21 май миналата година на жената бил съставен акт за това, че на същата дата около 04,10 часа в аксаковското село Любен Каравелово дъщеря й е засечена на обществено място без придружител. По този начин майката е нарушила разпоредбата на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, като не е положила родителски контрол, се посочва в акта на полицията.

Нито в акта, нито в издаденото след това наказателно постановление е било посочено къде точно е установено детето.

Съдът счете, че наказателното постановление е издадено в нарушение на материалния закон, тъй като в хода на съдебното следствие не бяха събрани доказателства, които по безспорен и категоричен начин да установят, че родителят е осъществил от обективна и най-вече от субективна страна състава на нарушението, за което е била наказан. Подобни доказателства са били нарочно изискани от другата страна в спора, но такива не са били ангажирани.

Според майката детето е било при баба си в друго населено място, като тези твърдения не се били опровергани по никакъв начин.

Доказателства, които по безспорен и категоричен начин да установят, че детето е било на обществено място, не са налице. В показанията си свидетел по делото е заявил, че момичето е било в село Л. Каравелово в лек автомобил. Къде обаче се е намирал този автомобил, на улицата ли е бил или на друго място може само да се предполага, според магистратите.

Съдът прецени, че атакуваното наказателно постановеление е издадено в нарушение на закона, същото страда от пороци, които го правят процесуално недопустимо и като такова следва да бъде отменено.