Естонски студенти са на лятна практика в Русенския университет
Естонски студенти са на лятна практика в Русенския университет / снимка:Русенски университет

Петима студенти от Естония провеждат лятната си практика в Русе. Те са тук благодарение на подписано споразумение между тяхното висше училище и Русенския университет. Артур, Тамара, Валентин, Максим и Анастасия учат в специалност „Технология на горивата“ в Университета в град Кохтла-Ярве, Естония.

Младежите споделиха, че са впечатлени от посещенията си във фирмите в региона, които се занимават с производството и преработката на горива. „Видяхме на практика как се случват процесите, които познавахме само теоретично. В лабораториите на Русенския университет се запознахме с устройствата и агрегатите, които използват вашите студенти. Във Филиала на университета в Разград разбрахме тайната на българското кисело мляко и технологията за неговото производство“, разказаха естонците.

Тамара е дошла в Русенския университет и с още една цел – да избере тема за дипломната си работа. Заради спецификата на специалността, която изучава, все още няма конкретно задание, но се надява до края на престоя си да намери темата, която ще я мотивира да пише в края на обучението си.

Естонските студенти в Русенския университет вече са посетили някои от забележителностите в България. Покорили са Царевец, Шипка и Бузлуджа, а музеите на хумора в Габрово и на розата в Казанлък, както и Етнографският комплекс Етъра, са им разкрили интересни моменти от бита на българите в миналото и днес. Безспорно, най-привлекателно за тях остава Черноморското ни крайбрежие, а приятната изненада е била температурата на морската вода в България.

 

Двумесечният обмен по програма Еразъм е част от обучението на студентите не само от Естония, но и на тези от Русенския университет. Повече за студентската мобилност вижте тук.