Какъв е шансът Мелания Тръмп да не е преписала от Мишел Обама?
Какъв е шансът Мелания Тръмп да не е преписала от Мишел Обама? / Guliver/Getty Images

Докато социалните мрежи прегряваха от сравнения между речите на Мелания Тръмп и Мишел Обама, астрофизикът Робърт Рътлидж от университета "Макгил" в Монреал използва силата на математиката, за да докаже, че кандидатката за първа дама е плагиатствала, съобщиха Ей Би Си и Сайънс алърт.

Изчисленията на Робърт Рътлидж показват, че вероятността съвпадението между речите на Мелания Тръмп и Мишел Обама да е случайно, е само едно на 87 милиарда. Такъв е броят на звездите в Млечния път.

В обръщението си към форума Мелания Тръмп е използвала възлови изречения от речта на Мишел Обама на конгреса на Демократическата партия през 2008 г.

Или ако използваме друго сравнение, шансът на г-жа Тръмп да спечели от канадската национална лотария би бил 7000 пъти по-голям от това да подреди тези фрази като Мишел Обама.

Робърт Рътлидж започва, като изолира 14 отчетливи фрази, използвани и в двете речи, като "това, което искаш в живота", "постижения", "да се отнасяме с уважение към хората". Сами по себе си те са доста обичайни. Рътлидж обаче решава да провери каква е вероятността Мелания Тръмп да ги каже в същия ред като Мишел Обама през 2008 г.

За целта той изчислява всички възможни пермутации на тези фрази, което основно се състои в това да умножи 14-те фрази с възможните 13 фрази, които биха ги последвали. Това дава вероятността само две от фразите да бъдат произнесени в същия ред. След това изчисленията продължават за третата, четвъртата фраза и т.н.т.

Най-прочутите първи дами, които ще се помнят дълго (СНИМКИ)

Пермутация е всеки от няколко възможни начини, по които група числа, думи или неща могат да бъдат подредени.

Според изчисленията на Рътлидж има около 87 милиарда различни пермутации на тези 14 фрази.

СНИМКИ: Мелания е готова да стане част от клуба на първите дами

Изчислението на Рътлидж има някои недостатъци. Формулата му например не взима пред вид колко от пермутациите имат лингвистичен смисъл и вероятността те да бъдат включени една до друга в политическа реч.

Ако тези фактори бяха взети предвид, "прегрешението" на Мелания Тръмп щеше да е по-малко. Но като се остави контекстът настрани, от чисто математическа гледан точка е много вероятно Мелания Тръмп да е заимствала поне част от речта си от Мишел Обама.

Източник: БТА