От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника
От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника / Sofia Photo Agency, архив
От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника"
88572
От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника"
От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника"
  • От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника"
  • От днес метрото ще стига и до квартал „Хладилника"

От днес столичното метро вече ще стига и до квартал „Хладилника". Изграждането на новия километър и половина метро струва 43 млн. лева., а от общината очакват близо 20 000 пътници на ден да преминават през новата метростанция „Витоша".

По традиция гражданите, които ще използват подземната железница от новата станция, ще пътуват безплатно до края на деня.

Преди две години започна продължението на втората линия от софийското метро. Предварителните прогнози бяха, че влаковете ще бъдат пуснати до новата станция „Витоша" в последния ден на юли, десет дни по-рано подземната железница вече ще обслужва и жителите на квартал „Хладилника".

"Нови над 20 000 души дневно ще ползват тази отсечка. Целият участък от километър и триста и новата метростанция, на стойност около 44 млн. лева, се финансира от оперативната програма", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

След пускането на метрото до квартал „Хладилника", София ще разполага с 40 км подземна железница. до 2019 година се очаква да е готова и новата линия, която ще свързва северните части на столицата с Горна баня.

На официалната церемония по откриването на новата станция „Витоша" освен домакините от Столична община, ще присъстват и премиерът Бойко Борисов, министри, ръководителят на ЕК у нас Огнян Златев.