Община Хасково подкрепя ускоряването на газификацията
Община Хасково подкрепя ускоряването на газификацията / Община Хасково

Община Хасково подкрепя ускоряването на процеса по газификация.  Една от причините за ускоряване на процедурата е, че битовото отопление е най-сериозният замърсител на въздуха със ситни прахови частици, а Хасково е един от градовете с висок показатетел за запрашеност, съобщи  на пресконференция заместник- кметът  Евгени Консулов.

Вече са сключени договори за газифициране на 5 обекта – ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, Регионална библиотека „Христо Смирненски“, СОУ „Васил Левски“, ОУ „Никола Вапцаров“ и НУ „Г. С. Раковски“, което все още се отоплява на дърва и въглища. Очаква се още този отоплителен сезон четирите училища и библиотеката да се отопляват с газ. Предвижда се от догодина да преминат на газ още 5 сгради – Детска ясла в ОДЗ 18 „8 март“ на ул. „Оборище“, ОДЗ 18 „8 март“ на ул. „Щерю Вапцаров“, Младежки център, ОДЗ 16 „Славейче“ и ОДЗ 3 „Зорница“.

Европейската банка ще отпуска по 20% от допустимите разходи за всяко домакинство, което иска да се присъедини към газификацията на града, каза   Илия Илиев – директор на хасковския офис на фирмата, която газифицира областния град.

Предвидено е безвъзмездно финансиране до 1000 евро за инсталации с котли с висок капацитет на действие и до 1200 евро за инсталации с кондензни котли.

Таксата за присъединяване на битов абонат е 336 лева с ДДС. Отчитането на разходите става с разходомер и се засича всеки месец. Към момента са присъединени около 40 абонати, като едва 10 от тях са битови, а останалите са промишлени клиенти. Има подадени заявления за присъединяване от 60-70 граждани, каза още Илиев.