148 години от битката в местността Канлъ дере отбелязаха във Вишовград
148 години от битката в местността Канлъ дере отбелязаха във Вишовград / снимка: Пресцентър- Община Павликени

Тържествено честване на 148-та годишнина от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа рганизираха Кметство Вишовград със съдействието на Община Павликени. Събитието се проведе на историческата поляна край селото, където се е състояла битката. Гости на тържеството бяха инж. Емануил Манолов - кмет на Община Павликени, инж. Пламен Чернев – кмет на Община Сухиндол, инж. Венцислав Иванов – зам. кмет на Община Павликени,  кметове на кметства и представители на народни  читалища.

Честването започна със заупокойна молитва за загиналите четници в битката. Възпоменателно слово произнесе кметът на с.Вишовград Иван Иванов. С приветствие към жителите на селото се обърна и общинският кмет инж. Емануил Манолов. „Днес е ден за преклонение пред паметта на смелите ни предци. Нека сведем глава, но в минутата на мълчание да помислим да стореното от тях и за отражението му върху нашия живот днес. Нека да са вечно живи имената на всички герои от епопеята в местността Канлъ дере!“, каза инж.Манолов.

Тържеството продължи с тематична програма, в която участваха самодейци от НЧ „Трезвеност” - Сухиндол и завърши с възстановка на битката, пресъздадена от членовете на Национално дружество „Традиция”. Десетки любопитни зрители се събраха в местността, където са се водили сраженията на 9\22 юли през 1868 г., за да видят актьорското пресъздаване на боевете.

125 души са последвали Стефан Караджа и Хаджи Димитър през 1868 г. Двамата събрали четата си в Румъния, за да вдигат въстание, и през юли преминали Дунава до свищовското село Вардим. По пътя си четата водила четири сражения. Те се случили все край Велико Търново – Горна Липница, Алеково, Александрово и Вишовград. Край Вишовград, в местността Канлъ дере, тогава загинали между 29 и 36 четници. Тогава Стефан Караджа бил ранен от седем куршума, заловен от турците и отведен в Русенския затвор, където умира.

На историческото място край с.Вишовград има издигнати три паметника, които почитат паметта на загиналите мъже.

Късно следобед в деня на честването  на Канлъ дере за трета поредна година пристигна туристическа група  от Сливен. Тръгнали по стъпките на четата от местността Янково гърло при с.Вардим до връх Бузлуджа. Те бяха посрещнати от кмета на село Вишовград. Направиха бивак и останаха да пренощуват на палатки. На следващия ден групата поднесе цветя  и венци на паметниците и бе  отслужена  панихида за загиналите четници от придружаващия ги свещеник, а местният краевед и историк Трифон Трифоновски им разказа за битката и прехода на четата.