За трети път Общинският съвет на Родопи не избра председател
За трети път Общинският съвет на Родопи не избра председател / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив

За трети път общинските съветници на Родопи не успяха да изберат председател на местния парламент, научи Дарик. Точката беше отложена за следваща сесия след предложение на съветник от управляващото мнозинсто в ОбС, съставено от групата на ФОРОР, БСП, АБВ и Обединени земеделци.

Както Дарик ви съобщи, мандата на вече бившият председател Павел Гимишев беше прекратен предсрочно на 31 май, тази година. Имената на поне 6-ма съветници се спрягат за поста. Това са самият Гимишев, Васил Гюрдиев от групата на ФОРОР, Ренгинар Мустафова от АБВ, София Калинова и Ваня Хаджийска от ГЕРБ и един от предишните председатели Георги Цанков.

Засега все още не е ясно кога изборът за Съветник №1 ще бъде вкаран за гласуване отново. Поради отпускарския август, най-вероятно това ще се случи през месец септември, коментираха за Дарик съветници, пожелали анонимност. В момента длъжността се изпълнява от трима заместник-председатели, представители на ГЕРБ, Обединени земеделци и БСП.

На днешното заседание ОбС е взел решение да стопанисва още 5 години депото за неопасни строителни отпадъци в землището на с. Първенец – собственост на община Родопи. Припомням, че точно това е в основата на конфликта.

Общинското дружество „Спектър” ЕАД управлява сметището. На предишна сесия мнозинството тогава на ОбС в лицето на ГЕРБ, Обединени земеделци, Народен съюз с Павел Гимишев и ДПС взимат решение да освободят Васил Несторов - член на борда на дружеството.

„Настоящото управление на общината иска преобразуване на дружеството в общинско предприятие. По този начин правомощията по отношение на „Спектър ЕАД“ ще преминат изцяло в ръцете на кмета Пламен Спасов, а ние не сме съгласни с това“, заяви тогава за Дарик Васил Гюрдиев - един от вносителите на предложението за оставката на Гимишев.

Самият Павел Гимишев обяви неколкократно, че не е съгласен с упреците срещу него и ги нарече „голи приказки и обвинения“.