Арестуваха и главния военен съветник на Ердоган
Арестуваха и главния военен съветник на Ердоган / БГНЕС

Съветникът на президента Реджеп Ердоган по въпросите на военната авиация Еркан Къйврак е бил задържан под стража заради съмнения в съпричастност към неуспешния опит за преврат от миналата седмица. Анадолската агенция съобщава, че той е арестуван в хотел в провинция Анадола и у него са били открити подправени документи.

Освен това 257 сътрудници на канцеларията на премиера Бинали Йълдъръм са отстранени от постовете си след опита за преврат в страната миналата седмица, съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Отстранени от длъжност са и 497 сътрудници на Управлението за религиозни дела на Турция отново във връзка с подозрения за участие в преврата.

Междувременно турското списание „Нокта" съобщи, че националното разузнаване (МИТ) е знаело за подготвящия се в Турция държавен преврат и няколко часа преди него е предупредило армията.

Масова чистка в отговор на опита за преврат в Турция

Разузнаването получило информация за подготвяния пуч в петък в 16.00 часа. Половин час по-късно заместник-директорът на МИТ Хакан Фидан предал тази информация на заместник-командира на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер. В 18.30 часа началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, предвижване на войски и бронетехника.

Турция официално поиска екстрадирането на Гюлен, обвинен от Анкара за организирането на опита за преврат

Според изданието първоначално се е смятало, че държавният преврат трябва да започне в събота в 3.00 часа. След като плановете на превратаджиите са били разкрити обаче, действията са започнали в петък в 21.00 часа.

Хиляди са арестуваните в Турция, адвокати отказват да ги защитават

Общият брой на задържаните и уволнените след опита за преврат в Турция е поразителен - близо 18 000, включително 6000 военни, близо 9000 полицаи, приблизително 3000 съдии, 30 губернатори, една трета от генералите и адмиралите, пише в. "Ню Йорк таймс".

Източник: БГНЕС, БТА