Посланикът на Украйна: България е наш ключов партньор
Посланикът на Украйна: България е наш ключов партньор / областна администрация

България е ключов партньор на Украйна, заяви в Стара Загора посланик Микола Балтажи.

Дипломатът е на първо посещение в Стара Загора и проведе среща с областния управител Георги Ранов, зам.-кмета Иванка Сотирова и с представители на местния бизнес. Основни теми в разговорите бяха възможностите за засилване на българо-украинското икономическо сътрудничество, подобряване на търговските взаимоотношения, развитието на туризма. Посланикът на Украйна покани местния бизнес да участва в предстоящите два икономически форума, които ще се проведат в Бургас и във Варна до края на годината. Микола Балтажи изрази задоволство от богатото културно-историческо наследство на Старозагорска област, от природните й забележителности и богатството на минерални извори и заяви, че те биха могли да привлекат още повече украински туристи не само на българското Черноморие, но и във вътрешността на страната. Данните сочат, че за миналата година около 250-300 хиляди украински туристи са посетили страната ни. За първите четири месеца на тази година пък се отбелязва 4% ръст на украинския стоков оборот у нас.

Утре посланик Балтажи ще посети Казанлък и региона, а по време на следващото си посещение в Стара Загора той планира среща с ръководството на Тракийския университет, за да бъдат обсъдени съвместните ни контакти в образователната сфера. Образованието и културата са добри пътища за утвърждаване на регионалните връзки, убеден е посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.

Микола Федорович Балтажи е роден на 27 април 1956 година, с.Петровск, Тарутински район, Одеска област. През 1979 година завършва Киевския държавен университет «Т.Г.Шевченко», специалист по международни отношения, асистент-преводач от немски и български език; кандидат на историческите науки; старши научен сътрудник. От 04.2011 е Извънреден и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България.