Хванаха варненско такси с помпа (СНИМКИ)
Хванаха варненско такси с помпа (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Таксиметров автомобил на една от варненските компании е хванат с „помпа". Нарушителят е спипан при съвместна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Изпълнителна агенция "Автомобилна инспекция".

Самоделното устройство за манипулиране на таксиметровия апарат е засечено по метода "таен клиент". Проверяващите под прикритие наели таксито от варненското летище до хотелски комплекс във Варна. При реално разстояние от 12,5 километра апаратът на жълтата кола отчел 20, разкри пред Дарик Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна България.

Хванаха варненско такси с помпа (СНИМКИ)
netinfo

„Помпата", която представлява малка платка, е била поставена в таблото на "Дачия"-та. Задействала се е с помощта на дистанционно, което е било в джоба на шофьора.

Хванаха варненско такси с помпа (СНИМКИ)
netinfo

На нарушителя ще бъде съставен акт, който ще бъде на стойност между 200 и 500 лева. Освен това има възможност да бъде подведен под отговорност от прокуратурата за умишлена измама чрез използване на средство за измерване.

Таксиметрови шофьори надписват сметки чрез чипове в апаратите

„Таксиметровите шофьори не винаги използват „помпата". Те са психолози. Включват я, ако преценят, че това е чужденец, който не познава града, или е от друг град и не знае какви са разстоянията, или клиентът е изпаднал в леко еуфорично състояние", отбеляза регионалният началник на Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Масовите проверки на таксиметровите проверки започнаха в началото на юли. До момента, съвместно с ДАИ, по Северното Черноморие са проверени 135 таксиметрови коли. Установени са 10 нарушения. В 8 от случаите става въпрос за апарати с изтекъл срок на метрологична проверка, за което ще бъдат съставени актове. Масовите проверки ще продължат до края на активния туристически сезон.