След допинг скандала ще наложат ли пълна олимпийска забрана за Русия?
След допинг скандала ще наложат ли пълна олимпийска забрана за Русия? / Guliver/Getty Images

Световната антидопингова агенция (WADA) даде своите препоръки към Международния олимпийски комитет да не допуска Русия до участие в Олимпиадата в Рио Де Жанейро.

Независимият доклад на канадския адвокат Ричард МакЛарън потвърди мащабната държавна подкрепа в Русия не само за употребата на допинг, а и за фалшифицирането на допинг проби.

Макларън е ръководител на разследващия екип, сформиран по обвиненията за държавна подкрепа при употребата на допинг преди и около Олимпийските игри в Сочи през 2014-а.

Путин вижда в "допинговия скандал" инструмент за геополитически натиск

Независимият доклад потвърждава, че е имало такава подкрепа за руските спортисти в този период. Пълни признания е направил ръководителят на допинг манипулациите Григори Родченков, който заявява, че на програмата за допингиране са били подложени десетки спортисти. Всичко това се е случвало с подкрепата на тайните служби на Русия, съобщи NOVA.

Нарушенията са включвали дори и подмяната на положителни тестове. Президентът на МОК Томас Бах заяви, че комитетът вероятно ще излезе с решение още във вторник, като нарече разкритията "шокиращ и безпрецедентен удар" по спорта. Ето защо "Международният олимпийски комитет няма да се поколебае приложи най-тежките наказания", добави още Бах.

Президентът на WADA Сър Крейг Рийди обяви на официалния сайт на организацията, че е имало извънредно събиране на Изпълнителното бюро на агенцията в понеделник. Там е бил дискутиран докладът.

САЩ и Канада не искат Русия на олимпийските игри

Препоръките на Изпълнителното бюро на WADA са направени с ясното съзнание, че Световната антидопингова агенция няма власт да определя квотите за състезания. Изпълнителното бюро се надява всички отговорни организации да упражнят своите задължения според правилата.

Нужните решения трябва да бъдат взети от съответните организации, базирани на техните собствени правила и регулации.