От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни
От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни / БГНЕС, архив
От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни
88532
От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни
От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни
  • От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни
  • От догодина може да отпадне ДДС-то за дарените храни

От следващата година е възможно да падне данък добавена стойност върху даренията на храни. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след среща с омбудсмана Мая Манолова, представители на бизнеса и Българската хранителна банка. В момента на търговците излиза по-евтино да унищожат храната, вместо да я дарят. Причината е в ДДС-то, което на унищожената храна не се плаща, но за даренията на хранителни продукти не се опрощава от държавата. Идеята да отпадне налогът на дарените храни е отдавна, а мотивите на финансовото министерство бяха свързани с опасността от данъчни злоупотреби.

Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова

Възможно е ДДС-то да дарените храни да отпадне от следващата година, обясни след срещата финансовият министър Владислав Горанов. "Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от ДДС върху даренията на храни в определен обем. Ако не се допуснат злоупотреби, би трябвало негативният ефект да е поносим за бюджета. Затова и най-важната тези, която изказах пред бранша, е, че трябва така да се направи такъв дизайн на схемата за дарение и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който се разреши, да е освободен от ДДС при дарения, да не се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни", каза финансовият министър.

Мярката би увеличила значително даренията на храни, прогнозира изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Средногодишно стойността на дарените храни в момента е между 800 000 и 1 млн. лв. или между 270 и 300 тона.

Омбудсманът Мая Манова обясни, че финансовият министър е поставил срок до края на месеца да се подготвят с текстовете, свързани с отпадането на ДДС за дарени храни.

Земеделският министър подкрепи идеята за отпадане на ДДС-то за дарени храни

"Поех ангажимент заедно с Министерството на земеделието и с производителите на храни да работим до края на юли по текстовете, да ги представим на финансовото министерство, за да могат да ги включат в бюджетната процедура", каза Манолова.

Все още обаче разговорите са в начален етап и тепърва бизнесът и финансовото министерство ще обсъждат как да отпадне данъкът на дарените храни.