Откриха Международния летен семинар във Великотърновския университет
Откриха Международния летен семинар във Великотърновския университет / DarikNews.bg

Започна 39-тото издание на Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ. Проф. Христо Бонджолов откри форума, а словото му беше бурно аплодирано от чуждестранните гости на семинара. Ректорът подчерта, че хора от различни професии са обединени в желанието си да научат български език и да се докоснат до културата у нас. Той изтъкна, че Велико Търново е духовната столица на България.

Проф. Бонджолов подчерта също, че страната ни е готоприемна и омайва всички гости със своята природа и култура на един древен европейски народ. Ректорът изрази надежда, че по време на семинра границите ще се стопят и всички прегради ще изчезнат. „Може и да не научите български език перфектно. Но има един език, който трябва да научим, сигурен съм в това. Независимо от коя част на света идваме, трябва да научим езикът на приятелството и да покажем на този ненормален свят, че ние можем да живеем нормално и заедно. Ако това успеем да направим за три седмици, значи съм оптимист за нашето бъдеще. Оставам с надежда”, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов.

Думите му бяха посрещната със силни аплодисменти от залата, а след него на трибуната се качи една от участничките в семинара. Надежда от Украйна предупреди, че се вълнува изключително много, защото се намира в град като Велико Търново. „Всеки път когато стъпвам на търновска земя, в главата ми се въртят думите от стихотворението на Иван Вазов „В момента съм у дома”. Велико Търново е място, на което искам да се завръщам. Той е един от най-романтичните градове, тук мога да намеря подслон. Този семинар ни учи да сме толерантни, да опознаем другите култури. Той ме мотивира да осъзная коя съм. Нас всички ни обединява обичта към България и възможността да общуваме на още един живот”, сподели Надежда.

Тя цитира и Константин Константино, който казва, че човешката идентичност не се определя по религията и държавата, в която живеем, а по езика, който се говори. Официални гости на откриването бяха още председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник областният управител Камен Алексиев, заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, преподаватели и общественици. Международният летен семинар ще продължи 3 седмици.

Програмата е наситена с културни мероприятия. За всички гости ще свири Берковската духова музика, а изненадата тази година са кукери от Ямбол, които ще представят богатството на българските традиции. Последната седмица от семинара ще бъде изнесена в Камчия, където учстниците във форума ще имат възможността да си починат и да се насладят на българската природа.