Пламен Стайков спечели ралито Елена - Твърдица
Пламен Стайков спечели ралито Елена - Твърдица / снимка: Пресцентър- Община Елена

Пламен Стайков с „Мицубиши Лансър Ево 9“ спечели тазгодишното издание на ралито „Елена -Твърдица“. Състезателят от отбора на „Стайков рейсинг“ победи с убедителна преднина и защити титлата си от миналата година, която за него се явява трета след 2009 г. и 2015 г. Стайков и грузинският му навигатор Давид Кварацхелия не изпуснаха първото място от първата до последната отсечка и завършиха с аванс от 2:50 минути пред тандема Мартин Сурилов-Здравко Здравков от Шумен ("Мицубиши Лансър Ево 9").

Трети, с изоставане от 4:43 минути финишираха лидерите в националния шампионат Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов също с "Мицубиши Лансър Ево 9". На 16 и 17 юли се проведе XII -тото издание на рали „Твърдица – Елена“, трети от шестте кръга в националния шампионат за 2016 г., организирано от Българска федерация по автомобилен спорт, Съюз на българските автомобилисти, автомобилен спортен клуб "Евроком рали тим" и общините на град Елена и град Твърдица. Както всяка година, ралито се проведе по склоновете на Елено-твърдишкия балкан и предизвика широк интерес сред жителите и многото гости на община Елена.

В 9:30 ч. сутринта на 17 юли стартира първият състезателен автомобил от разклона за хижа „Чумерна“ по трасето на специален етап 6 до разклона за село Буйновци. Новости не липсваха и в това издание на надпреварата. За голямо удоволствие на еленчани, организаторите решиха да обособят изцяло нов специален етап. Стартът на СЕ Яковци с дължина от 4 км, който се проведе в два тура, бе даден при училището в с. Яковци.

Състезателните автомобили преминаха по пътя край живописния пейзаж на язовир „Йовковци“ и финишираха при „Искрова локва“ на разклона за селата Блъсковци и Големани. Една от приятните изненади в надпреварата бе свързана с присъствието на единствения изцяло дамски екип в лицето на Диана Стоянова и Иванела Иванова от отбора на „Ауто мото тийм Диамо“ Благоевград.

След края на 12-то издание на рали „Твърдица – Елена“ в общото класиране на националния шампионат начело е Йордан Атанасов с 112 точки, следван от Пламен Стайков с пасив само от 4.2 точки. Третата позиция държи Мартин Сурилов с 81.3 точки.