Горещо юлско заседание на ОбС Враца
Горещо юлско заседание на ОбС Враца / Дарик Враца

Натоварена ще бъде юлската сесия на Общински съвет – Враца, видно от публикувания проект за дневен ред. Местните парламентаристи ще разгледат 31 докладни на насроченото за 26 юли, от 10:00 часа редовно заседание.

Изпълняващият длъжността председател на общинския съвет Владимир Христов ще предостави на вниманието на колегите си три докладни – приемане на Отчет за дейността на Общински съвет – Враца за първото полугодие на 2016 година; предоставяне мандат за представяне позицията на Община Враца по въпросите по дневния ред на извънредно заседание на Общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, насрочено за 29.07.2016 г.; предложение за приемане на второ четене на Наредба за пожарната безопасност на територията на Община Враца.

Приемане на второ четене на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца е докладната, внесена от общинския съветник от ВМРО Марин Цветков. Колегата му Красимир Ангелов, който е председател на ПК по култура пък ще представи за утвърждаване Списък на одобрени проекти за финансиране от Фонд „Култура”.

Д-р Георги Комитски отново е вносител на две докладни – отпускане еднократна финансова помощ на нуждаещи се граждани; даване съгласие за финансово подпомагане на лица, живеещи на семейни начала за извършване на изследвания и дейности по асистирана репродукция при безплодие.

Двадесет и две докладни е подготвил за разглеждане на предстоящото заседание кметът на община Враца Калин Каменов. В това число отчет за изпълнение на решенията на Общински съвет – Враца за периода 01.12.2015 – 31.05.2016 г., както и изменение на бюджета на Община Враца за 2016 година. Следващите предложения на градоначалника са - приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество; допълване на Програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост през 2016 г., относно имоти частна общинска собственост, предвидени за продажба чрез публичен търг; продажба на земя, частна общинска собственост, съставляваща урегулиран поземлен имот – УПИ ХLІX, кв.316, ж.к.”Толбухин юг” по действащия Регулационен план на гр.Враца - поземлен имот с идентификатор 12259.1024.329 по Кадастралната карта, в полза на собственика на  законно построените в имота  жилищна сграда и гараж; продажба на земя, частна общинска собственост, съставляваща урегулиран поземлен имот – УПИ ХV, кв.20, ж.к.”Медковец” по действащия Регулационен план на гр.Враца - поземлен имот с идентификатор 12259.1026.292 по Кадастралната карта, в полза на собственика на  законно построената в имота сграда; продажба на земя, частна общинска собственост, съставляваща урегулиран поземлен имот – УПИ ІХ-633, кв.53 по плана с.Згориград, в полза на собствениците на законно построената в имота жилищна сграда; продажба на общински жилища по реда на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища; промяна на предназначението на недвижим имот – сграда „Здравен дом”, находяща се в УПИ ІV, кв.28, по плана на с.Девене от публична общинска собственост в частна общинска собственост и включване  в Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост през 2016 г. за продажба чрез публичен търг; одобряване пазарни цени за недвижими имоти във връзка със замяна на земеделски имот, частна собственост със земеделски имоти, общинска собственост; изменение и допълнение на Решение № 86 по Протокол № 7/22.02.2016 г. на Общински съвет – Враца за определяне размера и местоположението на пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд за общо и за индивидуално ползване и определяне правила за ползването им.

Седем са докладните на Калин Каменов, с които се иска допускане изработването на проект за Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, за промяна на предназначението на части от поземлени имоти и обособяването им в нови урегулирани поземлени имоти.

Точка 27 от проекта за дневен ред се отнася за решение за кандидатстване на Община Враца с проектно предложение „Обновяване и модернизиране на пешеходната зона в централната градска част на гр. Враца” по Оперативна програма „Региони в растеж”  2014–2020 г., а т. 28 за – решение за осигуряване на собствени финансови средства за реализиране на проектно предложение „Оборудване на рехабилитационна зала в Общински социален комплекс за работа с деца – Враца” по фонд „Социална закрила”.

Градоначалникът ще поиска от общинския съвет и съгласие за издаване на „Запис на заповед” за обезпечаване на авансово плащане по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-8.001-0014 -C01 по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., както и съгласие за издаване на „Запис на заповед” за обезпечаване на авансово плащане по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, Приоритетна ос 2, Процедура BG05M9ОP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие” за изпълнение на проект BG05M9ОP001-2.004-0058-С01 „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.

Две проекта за дневен ред са с вносител заместник кметът Петя Долапчиева - предложение за решение във връзка с внасяне на предложение в Министерски съвет на Република България за отпускане на персонална пенсия на Филип Венциславов Киров съгласно разпоредбите на чл.92 от КСО и чл.7, ал.2, т.1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж; предложение за решение по молба до президента на Република България за опрощаване на публични задължения.

Редовното заседание на Общински съвет – Враца обичайно ще започне с отговори и питания на съветници, а ще завърши с питания на граждани и т. „Разни“.

Заседанията на ПК към общинския съвет ще се проведат по предварително одобрен график, публикуван на официалния сайт на община Враца в секция „Общински съвет“.