Безкомпромисни глоби за някои сметопочистващи фирми, оставили Варна без чистене 3 дни
Безкомпромисни глоби за някои сметопочистващи фирми, оставили Варна без чистене 3 дни / Дарик Варна, архив

На сметопочистващите фирми ще бъдат наложени максимални санкции за това, че на много места във Варна на практика не е имало сметоизвозване от петък до неделя. Това обяви кметът на морската столица Иван Портних. Той разкри, че размерът на глобите в момента се изчислява.

„Гарантирам, че глобите ще са безкомпромисни. Подобно поведение в разгара на летния туристически сезон не само не може да бъде толерирано, а трябва да бъде и наказано", заяви Портних. По думите му най-сериозен е бил проблемът в район „Приморски", където фирма "Адиан" тотално абдикирала от задълженията си в петък.

Системното неизвозване на битовата смет в последните месец-два беше ежедневие в някои части на Варна, призна кметът.

Сметопочистващите фирми отнесли над 800 000 лева глоби от общината

От 5,00 часа тази сутрин новоизбраните фирми поемат своите задължения в районите „Одесос", „Приморски", "Аспарухово" и село Звездица, разкри Иван Портних. Петгодишните договори са вече подписани и заменят изтеклите 15-годишни концесии.

По улиците на Варна от днес са 26 нови машини, сред които 6 коли с клас „Евро" 6. Поетапно цялата техника ще бъде подменена с този клас машини. Ще бъдат изцяло заменени с нови и уличните съдове за смет.

В подписаните договори има заложена по-голяма кратност на сметосъбирането и допълнителни ангажименти, каквито досега сметопочистващите фирми нямаха, отбеляза още кметът.

За сметосъбирането в „Одесос"и „Приморски" вече ще отговаря „ЗМБГ" АД. В „Аспарухово" и кметство Звездица ще чисти ДЗЗД „Консорциум Варна 1".

Процедурата по избор на изпълнител за районите „Младост" и „Владислав Варненчик" е блокирана заради обжалване на две от фирмите, участвали в конкурса. По казуса ще се произнесе Върховният административен съд, като делото е насрочено за есента.