Приключи антитерористичната операция в Казахстан
Приключи антитерористичната операция в Казахстан / ThinkStock/Getty Images

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев нареди на правителството да засили сигурността на обществените места след извършените смъртоносни нападения в най-големия град в страната, предаде Ройтерс, като се позова на президентската канцелария.

"Службите за сигурност работят, за да установят самоличността на престъпниците и техните цели", каза Назарбаев, който определи атаките като "терористичен акт".

"Изразявам своите съболезнования на близките на жертвите, които би трябвало да получат психологическа и материална подкрепа", заяви той.

Комитетът за национална сигурност заяви, че антитерористичната операция в Алмати е приключила, а степента на тревога в града е понижена от максимална на умерена, посочва ТАСС.

Шестима души са убити, а 8 са ранени при атаките на предполагаеми ислямски екстремисти срещу полицаи в Алмати, предаде Ройтерс, цитирайки болничен източник.

Сред жертвите са четирима полицаи, един цивилен гражданин, както и един от заподозрените нападатели. По-рано вътрешното министерство на бившата съветска средноазиатска република съобщи за четирима убити, сред които трима полицаи.

По-рано днес в града беше обявено най-високото - "червено" ниво на терористична опасност.

Това критично ниво се обявява при наличие на данни за извършен терористичен акт, потвърдена информация за опасност от повторна терористична акция или едновременни терористични нападения срещу уязвими обекти, обясни градското полицейско управление.

По-рано полицията съобщи, че провежда в Алмати антитерористична операция.

Казахстанският Комитет за национална сигурност обясни, че мярката е предприета, след като неизвестни лица са нападнали сградата на районно полицейско управление в Алмати, в която има и офиси на самия комитет.

Днес около 11 ч. местно време (08.00 българско, б. р.) при опит да влезе в Алматинското районно управление на полицията престъпник рани с огнестрелно оръжие постовия полицай, след което отне автоматичното оръжие на полицейския служител и се скри. По време на преследването той използва отнетото оръжие срещу полицейския екип и двама полицаи получиха огнестрелни рани. При ареста извършителят бе ранен, огнестрелни рани получиха и двама полицейски служители, информира министерството.

Повече за нападението четете тук

По-рано престъпникът се опита да отнеме леката кола на местен жител, водачът бе ранен и впоследствие почина, уточни ведомството.

По предварителни данни на полицията арестуваният - 27-годишен мъж от Южен Казахстан, е заподозрян в убийството на жена през миналия уикенд. В града е задействан план "Сирена" с цел да бъде заловен и съучастникът на престъпника.

Нападенията в най-големия град на Казахстан последваха сблъсъци между ислямисти и силите за сигурност в град Актобе през юни и осуетен заговор за атака в друга казахстанска провинция, също приписан на последователите на радикалния ислям.

По-рано днес терористи атакуваха районното управление на министерството на вътрешните работи на Алмати и регионалния отдел на Комитета за национална безопасност на страната (държавните служби за сигурност). Стрелба имаше и на оживена централна улица в града и там беше ранен един полицай, а един от нападателите беше задържан.

Властите подозират, че ислямисти стоят зад тези нападения.

Днешните нападения ще засилят опасенията от нарастващата ислямистка заплаха в Казахстан, страна с население от 18 милиона души и с богат добив на петрол, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че спадът в цените на петрола нанесе тежък удар на икономиката на Казахстан.

От април насам има протести, както и прояви на насилие, предизвикани първоначално от недоволството относно планирана поземлена реформа. Това недоволство привлече после бързо и несъгласни с други въпроси.

Миналия месец симпатизанти на "Ислямска държава" атакуваха оръжейни магазини в Актобе и обект на националната гвардия в града и убиха 7 души. Смята се, че стотици казахстанци и хора от други централноазиатски страни се сражават в редиците на "Ислямска държава".

Заради случилото се днес в Алмати властите на Узбекистан и на Таджикистан обявиха, че затягат мерките за сигурност. В самия град Алмати, гражданите бяха призовани да не излизат, а големи магазини бяха затворени.

Източник: БТА